Unikátní úspěch lékařů z Brna: Půlroční Oliver má po operaci mozku šanci na plnohodnotný život

U půlročního chlapce se projevila vzácná vývojová vada.

Unikátní operace miminka

Jedinečná operace mozku půlročního chlapce se ve spolupráci se švýcarskými specialisty podařila brněnským lékařům. Hned po porodu se u dítěte projevila vzácná vývojová vada – jednu hemisféru mělo výrazně větší, což způsobovalo epileptické záchvaty, které pronikaly do zdravé hemisféry. Dva měsíce po operaci je z novorozeného pacienta zdravé a veselé miminko. „Chlapeček velmi dobře hýbe všemi čtyřmi končetinami, a to bez nějakého stranového rozdílu. Je vidět, že zdravá hemisféra přebírá funkci obou,“ vysvětlil přednosta Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Brno Martin Smrčka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Oliver se narodil jako donošené, na pohled zdravé novorozeně. Už pár dní po porodu ale začal opakovaně dostávat epileptické záchvaty, a to i přes sto denně. „Záchvaty měl pořád, někdy se ani nezastavovaly. Museli jsme neustále volat doktora nebo sestřičky. Měla jsem velký strach a hodně jsem plakala,“ svěřila se matka Natálie Pomklová ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Český robot má pomoci lidem s rakovinou štítné žlázy. Jak průlomová technologie funguje?

Zákrok byl extrémně náročný a rizikový, brněnští neurologové proto požádali o pomoc specialisty z Ženevy. „Princip operace spočívá v tom, že je potřeba postupně přerušit asociační dráhy, které se nacházejí po celém obvodu hemisféry,“ informoval Smrčka v relaci. Záchvaty u chlapce zmizely, a zdá se, že operaci lékaři provedli úspěšně.

„Daří se mu skvěle. Žvatlá, směje se a jsme konečně i chvíli doma. Doktoři věděli, co mají dělat a zachránili mého syna,“ popsala Pomklová současný stav chlapce, který by měl podle lékařů normálně mluvit. Jeho intelektuální vývoj by měl být téměř na úrovni zcela zdravého dítěte.

Zkušenosti, které brněnský tým tímto lékařským zákrokem získal, jsou velmi cenné. V budoucnu totiž nebudou muset malé pacienty posílat do zahraničí. Ročně se přitom v Česku s touto vývojovou vadou narodí jedno až dvě děti.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Lukáš po banálním zákroku málem přišel o život. Mladý otec z Orlové bojuje s lékaři i úřady

Tagy: