Macron jako veřejný nepřítel číslo jedna. Francouzský prezident to schytává doma i v cizině

Francouzský prezident Emmanuel Macron je aktuálně jedním z nejvíce sledovaných politiků v Evropě. A také jedním z nejnepopulárnějších. Ačkoliv platí za těžkou váhu evropské politiky, je dnes ve své domovině v podstatě považován za veřejného nepřítele číslo jedna. Francouzi mu nemůžou přijít na jméno kvůli důchodové reformě. Jeho nepopularita je nyní tak výrazná, že kdyby se právě konaly prezidentské volby, tak by nad ním vyhrála i jeho dlouholetá rivalka Marine Le Penová. Kvůli kontroverzní cestě do Číny to Macron zároveň schytává i na mezinárodní scéně.

Vyčerpávající stávky a protesty namířené proti Macronovi a jeho plánu posunout odchod do důchodu z 62 na 64 let zažívá Francie již několik týdnů. Teď se ale na první pohled se zdá, že demonstrace lehce ubírají na síle. Poslední celonárodní akce, která se konala minulý týden, vyhnala podle médií do ulic zhruba půl milionu lidí, přičemž dřívější stávkové pochody měly i dvojnásobek účastníků.

To však nic nemění na tom, že Francouzi se čím dál více hněvají a panuje velká nevraživost vůči vládě a hlavě státu. Žádné řešení krize totiž stále není na stole.

Nespokojenost se pochopitelně odráží i ve veřejném mínění. Macron má tu výhodu, že poměrně nedávno zvítězil v prezidentských volbách a těch dalších se účastnit nemůže, protože zastává už svůj druhý mandát. Loni v dubnu totiž zvítězil nad představitelkou francouzské krajní pravice Marine Le Penovou. Tehdy Macrona ve druhém kole volilo více než 18 milionů Francouzů, kdežto Le Penovou jen lehce přes 13 milionů. Šlo tak o vcelku jasné vítězství, procentuálně 58,55 ku 41,45.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda je mimo, úplně tupá, zuří Francouzi. Jednání o reformě skončila dřív, než začala

Pokud by se však prezidentské klání konalo nyní, tak by z něj vítězně vzešla právě Le Penová. Podle průzkumu společnosti Elabe na zakázku televize BFM by v klání s Macronem vyhrála Le Penová v poměru 55 procent ku 45 procentům. Nutno podotknout, že televize BFM je některými komentátory vnímána jako prolepenovská.

Macron po Číně pobouřil svět

Macron to ale neschytává jen na domácí frontě. Světová média totiž zaujal svojí návštěvou Číny, kde jednal s tamním autoritářským prezidentem Si Ťin-pchingem. Posléze zaujal hned několika svými výroky. V rozhovoru pro list Politico například prohlásil, že Evropa by se neměla zaplétat do cizích krizí. „Přesně to Evropské unii brání v budování strategické autonomie,“ řekl Macron.

Na mysli tak měl například potenciální konflikt Číny s Tchaj-wanem, do kterého by se takřka jistě na straně ostrovního státu, který Peking považuje za své území, zapojily USA. Od takového konfliktu by EU měla dát podle prezidenta ruce pryč.

„Evropané nemůžou vyřešit krizi na Ukrajině, jak bychom mohli věrohodně mluvit k otázce Tchaj-wanu? Bylo by paradoxem, kdybychom překonáni panikou uvěřili, že jsme jen následovníky USA. Pokud se pnutí mezi Čínou a USA vyhrotí, nebudeme mít čas ani prostředky pro dosažení finanční ani strategické autonomie a staneme se vazaly,“ sdělil novinářům.

Kritizují Američané, Němci i Češi

Za jeho slova jej pak následně kritizovala řada zahraničních politiků. „Musíme zjistit, zda Emmanuel Macron hovoří za Evropu,“ komentoval například americký republikánský senátor Marco Rubio. I USA se Macronova cesta týká právě kvůli jeho výrokům, že Evropa by do budoucna neměla tolik spoléhat na Spojené státy. Rubiův stranický kolega Mike Gallagher, který vede ve Sněmovně reprezentantů výbor zaměřený na Čínskou komunistickou stranu, Macronovu cestu označil za „trapnou“ a „neúctyhodnou“.

Německý poslanec za vládní sociální demokraty Metin Hakverdi prohlásil, že „Macron to dělá znovu. Povídá si v Pekingu s nulovým souhlasem z EU. Určitě pak vyjedná bezpečnostní garance pro Ukrajinu sám,“ komentoval ironicky německý zákonodárce.

Ozvali se také čeští politici, například senátorka a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Macron v Číně podrazil klíčové spojenectví Evropy a USA. V červnu se bude předvádět v Normandii na vojenských hřbitovech. Američané, Britové a Kanaďané se tam vylodili, aby osvobodili Francii. První den jich padlo více než 10 tisíc. Na to byli dobří. Teď (Macron) do USA kope. Nestydí se?“ napsala Němcová na Twitteru.

Kritický byl také šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). „Podle Macrona musíme odolat tlaku, snížit svou závislost na Spojených státech a nenechat se zatáhnout do konfrontace mezi Čínou a USA kvůli Tchaj-wanu. Naprosto ostudné a chybné. Evropa musí naopak odolat úplně jinému tlaku a s USA vyvažovat sílu Číny,“ komentoval poslanec.

Za Macrona se naopak postavil europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem Emmanuela Macrona. Musím ale uznat, že má koule, když to řekl. Má samozřejmě pravdu. Strategická autonomie Evropské unie zemřela potichu kvůli Ukrajině. Možná je čas ji vzkřísit,“ reagoval na Macronovu cestu zákonodárce z Evropského parlamentu.

Tagy: