Uplynuly dva roky od tragédie v ostravské nemocnici. Svědci vzpomínali na chvíle hrůzy

Nemocnice v Ostravě, ve které se střílelo.

Dva roky od střelby v ostravské nemocnici

V pátek uplynuly dva roky od tragické události v ostravské fakultní nemocnici, kde v čekárně traumatologie zastřelil dvaačtyřicetiletý muž sedm pacientů a dva vážně zranil. Jindy osvícená ostravská radnice se na znamení smutku ponořila do tmy.

Přestože od tragédie uplynuly už dva roky, lidé z ostravské fakultní nemocnice na incident stále vzpomínají s hrůzou. Postarší muž vešel 10. prosince 2019 do čekárny traumatologie před půl osmou ráno. Nelegálně drženou pistolí pak popravoval jednoho člověka za druhým.

„Někdo zařval, ať se kryjeme, načež jsem chytla svoji sedmnáctiletou dceru a spadla jsem na zem. Své dítě jsem zakryla bundou a kabelkou. Ten člověk přišel, slyšela jsem tři rány a vím, že tam seděla mladá paní na vozíku, které prostřelil hlavu,“ popsala hrůznou zkušenost svědkyně. Doma se po incidentu zhroutila při představě, že mohla přijít o dceru.

I další muž v čekárně chtěl zachránit svou dceru, před střelcem ji bránil vlastním tělem a zaplatil za to životem. Střelci se pak ve zbrani zasekl náboj. Odjel do Děhylova a tam se v autě zastřelil.

Bránit se proti amokovému střelci nelze. V těchto případech musí nastoupit zásahová jednotka a střelce na příkaz velitele zásahu zneškodnit. Na to se nyní policisté připravují v novém výcvikovém středisku.

I nemocnice dělá pro bezpečnost vše, co je v jejích možnostech. Posílila hlídky v budovách a monitorovací systém čítá přes 350 kamer.

Tagy: