Zákon o kybernetické bezpečnosti je jako Green Deal, chybí vyčíslení dopadů, kritizoval expert

Čech vyhrožoval e-mailem bankám i nemocnicím. (Ilustrační foto)

Zdraží služby mobilních operátorů?

Vláda minulý týden projednala a schválila návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Ten do českého práva zavádí evropskou bezpečnostní směrnici, obsahuje možnost prověřit a vyloučit dodavatele, kteří pro stát představují riziko. Prezidentovi Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřímu Grundovi ale vadí, že novela je přísnější než to, co nařizuje Evropská unie. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se z toho stává něco jako „kyberbezpečnostní Green Deal“.

Ze zákona o kybernetické bezpečnosti se podle prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda stává v podstatě „kyberbezpečnostní Green Deal“. „Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost posílá vládě něco, kde prokazatelně chybí vyčíslení dopadu zvažované regulace jak na podnikatelský, tak i na veřejný sektor,“ uvedl Grund ještě před projednáváním ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Případů žloutenky v Česku rapidně přibývá. Lékaři popsali zásadní důvod, souvisí s jídlem

Podotkl, že sama legislativní rada vlády uvedla, že analýza dopadu je velmi nekvalitní, má závažné nedostatky a je potřeba ji přepracovat. „Proto by si normální člověk položil logickou otázku, jestli by vláda neměla od Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost požadovat kvalitní přepracovanou analýzu dopadů a až poté schvalovat návrh zákona,“ sdělil Grund.

Připomněl, že tvrzení „zvýšíme kvalitu legislativy, každou regulaci základně zvážíme na základě analýzy očekávaných dopadů“, není ničím jiným než přímou citací z programového prohlášení vlády. „Nezbývá nám věřit, že se vláda bude chovat podle toho, jak se zavázala ve svém programovém prohlášení,“ řekl Grund.

Dopady za 65 miliard korun

Asociace provozovatelů mobilních sítí podle něj nezpochybňuje právo vlády mít v případě problémů možnost zakázat některé dodavatele. „Myslíme si ale, že je potřeba to dělat chytře. Stačí dodavatele zakázat jen v nejkritičtějších částech informačních systémů a ne úplně všude,“ popsal Grund. Dodal, že to bude mít v zásadě stejný efekt a bude to levnější pro podnikatele i veřejnou sféru.

Grund také podotkl, že Hospodářská komora premiéra Petra Fialy (ODS) upozornila, že dopady do podnikatelského sektoru mohou být až 65 miliard korun. „Existuje očekávání, že každého podnikatele by to mohlo stát až jednotky milionů korun ročně, protože musí zaměstnat lidi, kteří se tomu budou věnovat. Zásah může být skutečně znatelný,“ uvedl Grund.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čeští farmáři se bez dotací neobejdou, hlásí svaz. Prodávejte přímo lidem, radí experti

Tagy:
politika Petr Fiala Hospodářská komora regulace vláda mobilní operátoři Jiří Grund Asociace provozovatelů mobilních sítí počítačová bezpečnost ekonomika, obchod a finance vládní politika