Úřady ve Wu-chanu považují zvládnutí pandemie za úspěch. Místní však mají jiný názor

Jak si stojí Wu-chan rok od propuknutí nákazy

Čínské město Wu-chan, epicentrum pandemie koronaviru, se po roce od kompletního uzavření vrátilo téměř k normálnímu rytmu života. Tamní úřady považují zvládnutí nemoci ve městě za svůj velký úspěch. Ze zahraničí i od místních ale zní kritika. Tím, že úřady z počátku nemoc tajily, přispěly k jejímu šíření.

Před rokem, 23. ledna 2020, se jedenáctimilionový Wu-chan proměnil v město duchů. Poté, co tamní trh čínská vláda označila za zdroj šíření nákazy, se na 76 dní kompletně odřízl od světa. „Teď se obchody znovu otevřely. Roušky už ale na veřejnosti nosit nemusíte, pokud jste v dostatečné vzdálenosti od ostatních lidí,“ uvedl reportér CNN David Culver.

V ulicích města, kterému se nyní onemocnění daří držet pod kontrolou, se obyvatelé procházejí a cvičí bez omezení, děti si opět hrají venku. I v noci Wu-chan ožívá. Většina obyvatel si reakci úřadů pochvaluje. „Tehdy jsem byla nervózní. Vláda a národ se nám ale hodně věnovaly. Dostali jsme potřebnou podporu,“ uvedla obyvatelka města paní Wanová.

Mimo objektivy kamer ale prý někteří mluví jinak. „Mezi těmi, kteří někoho ztratili, je cítit hluboká bolest. Spousta z nich se zlobí na místní úřady, že ze začátku nereagovaly dostatečně,“ vysvětlil Culver.

Ve Wu-chanu zemřely více než čtyři tisíce lidí. Ve městě se teď tým mezinárodních odborníků Světové zdravotnické organizace snaží zjistit původ nemoci COVID-19.

Tagy: