Urban: Vláda s energiemi zaspala. Blíží se katastrofa, lidé se cítí jako v mixéru

Milan Urban

360° (901)

Drahé energie nadále sužují Českou republiku. Zaspala vláda v boji proti raketově se zvyšujícím cenám? Exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) je přesvědčen, že ano. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS mimo jiné uvedl, že lidé se nyní cítí jako v mixéru, přičemž katastrofa se prý teprve blíží.

Zástupci EU budou hledat společné řešení krize 9. září na mimořádné evropské radě pro energetiku, kterou svolal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Toho, potažmo i celou vládu, opozice a další kritici tepou za to, že na domácí úrovni je prý úsporný tarif nedostatečný a že kabinet situaci řeší pozdě a neefektivně.

Na evropské úrovni se často diskutuje o zastropování cen plynu, k čemuž už sáhlo Portugalsko a Španělsko. Obě země si v rámci evropského bloku vyjednaly výjimku umožňující oddělit propojené ceny plynu a elektřiny, což zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS i Milan Urban.

Podle něj česká vláda na rozdíl od jiných evropských kabinetů začala reagovat na zdražující se energie příliš pozdě. „Není to za pět minut dvanáct, ani pět po dvanácté, ale půl jedné. Je třeba připravit národní řešení. Tomu celoevropskému moc nevěřím. Většina států už totiž řešení realizuje, každá země má navíc jiný energetický mix,“ upozornil bývalý ministr průmyslu a dlouholetý poslanec.

Zároveň prozradil, co by udělal, kdyby nyní vedl rezort průmyslu: „Už bych svolal všechny energetiky a pokoušel se najít odborné řešení. Například udělat dlouholetou smlouvu s ČEZem, která by byla výhodná i pro minoritní akcionáře, protože i pro ně je důležitá stabilita. Ceny se musí dohodnout na přijatelné úrovni blížící se cenám předválečným.“

Blíží se katastrofa

Poté Urban znovu zkritizoval českou vládu. „Vláda zaspala, to ví každý. Je to neomluvitelné. Blíží se katastrofa. Lidé si teď přijdou jako v mixéru a firmy začínají propouštět,“ prohlásil.

Obavy z katastrofy či energetického armagedon (slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše během čtvrteční mimořádné schůze Sněmovny, pozn. red.) však ve vysílání CNN Prima NEWS mírnili programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák i energetický konzultant v plynárenství Vratislav Ludvík. Ti oba zmínili přesvědčení, že by ceny energií měly v následujících měsících začít výrazněji klesat.

Tagy: