Úrokové sazby hypoték? Banky se chovají divně, může tu být kartelová dohoda, připustil ekonom

Vladimír Pikora

ZPRÁVY PLUS - 22.10. v 10:30

Banky se chovají divně, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. Podle něj může každého napadnout, že by mezi nimi mohla existovat kartelová dohoda. Řešením by podle něj mohlo být, kdyby na trhu bylo více bank. Dodal ale, že regulace jsou tak přísné, že se málokomu vyplatí na trh vstoupit.

Úroková sazba u hypoték je v bankách v České republice skoro stejná. Ekonom Vladimír Pikora proto ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se bankovní instituce chovají divně. Každého podle něj může napadnout, že mezi nimi existuje kartelová dohoda. „Vypadá to tak. Nikdo z nás to v tuhle chvíli nemůže prokázat. Možná by se na to mohl podívat antimonopolní úřad,“ sdělil Pikora.

K TÉMATU: ČNB úroky snižuje, přesto banky drží hypotéky vysoko. Může za to i windfall tax, říká ekonom

Řešením by podle něj bylo, že v Česku bude více bank. „Z mého pohledu by centrální banka měla uvolnit regulaci, která tady je, aby sem mohly vstupovat nové banky. Ta regulace je tak přísná a komplikovaná, že vlastně vůbec neočekávám, že by v příštích letech tady bylo bank více,“ řekl ekonom.

Podle něj se totiž málokomu vyplatí vstoupit na trh. „To martyrium s tím spojené, aby byla udělena licence, to není snadný proces ani pro větší hráče. Z mého pohledu je situace přeregulovaná,“ řekl Pikora. Dodal, že trh sice není uzavřen úplně neprodyšně, ale je to extrémně komplikované.

Zároveň připomněl, že guvernér České národní banky Aleš Michl říká, že je divné, že úrokové sazby neklesají tak, jak by mohly. „V tom má podle mě pravdu a jenom to nahrává té spekulaci, že tady je nějaká tajná dohoda,“ popsal Pikora. Podotkl, že guvernér sice nemůže bankám diktovat, jakou mají hypoteční sazbu, může ale „dále snížit repo sazbu, na kterou znovu zareaguje hypoteční sazba“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vánoce zaútočí na naše peněženky. Za co si připlatíme a kolik bude stát stromeček?

Tagy: