ČNB úroky snižuje, přesto banky drží hypotéky vysoko. Může za to i windfall tax, říká ekonom

Bankovní rada snižuje základní úrokové sazby, ale u hypoték takřka neklesají. Ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS se shodují, že prostor pro výhodnější nabídky rozhodně existuje. Do podmínek bank však zasahují i jiné vlivy než úroky od České národní banky.

Základní úrokové sazby doznaly od konce loňského roku velký skok. Zatímco v prosinci byla sazba na sedmi procentech, nyní je takzvaná dvoutýdenní repo sazba na 4,25 procenta. Banky ale tento pokles reflektují pouze u spořicích účtů a termínovaných vkladů, kde velmi rychle snižují úroky a tím je znevýhodňují. U hypoték se žádný výraznější posun neděje.

ČTĚTE TAKÉ: Nevyhovující potraviny i nelegální výrobna masa. Inspekce zasahovala v pražské tržnici Sapa

V prosinci se úvěry na bydlení poskytovaly podle Swiss Life Hypoindexu za 6,02 procenta, nyní je sazba 5,34 procenta. Banky se ke snižování úroků na úvěrech ve větší míře nemají. Podle ekonomů by se to však mělo pomalu začít otáčet.

Vývoj dvoutýdenní repo sazby ČNB:

23. 6. 2022 7,00
22. 12. 2023 6,75
9. 2. 2024 6,25
21. 3. 2024 5,75
3. 5. 2024 5,25
28. 6. 2024 4,75
2. 8. 2024 4,50
26. 9. 2024 4,25
Zdroj: ČNB

„Jsem přesvědčený, že je zde prostor pro snižování sazeb. Česká národní banka sazby snižuje a zatím se to u hypoték neprojevilo. Navíc máme výhled, že centrální banka bude na příštích zasedáních znovu snižovat. Do budoucna se tedy prostor otevírá a banky by na to měly reagovat,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Hypotéky jsou pro řadu bank hlavním produktem. Podle Křečka se může projevit boj o klienty, kteří budou chtít výhodnější sazby. „Jedna z bank už spustila reklamní akci, ve které nabízí hypotéku za 3,99 procenta. Doprovodné podmínky ale nejsou moc výhodné. Mohl by se tím ale rozproudit konkurenční boj,“ řekl ekonom. Narážel tím na akci Monety Money Bank, která nabízí pětiletou fixaci do 55 procent hodnoty zastavené nemovitosti. Nabídka je tedy spíše určená pro bonitnější klienty s vyšší mírou úspor.

A kam by mohla sazba u hypoték spadnout? V současné době by se podle Křečka mohla pohybovat pod pěti procenty. „Jak bude ČNB snižovat úrokové sazby, tak bychom se mohli přiblížit čtyřem procentům,“ dodal Křeček.

Pokles o jeden procentní bod je přitom ve výši splátek za měsíc docela znatelný rozdíl. Hypotéka na pět milionů korun s pětiprocentním úrokem a se splatností na 20 let vyjde domácnost na téměř 33 tisíc korun měsíčně, v případě čtyřprocentního úroku poklesne měsíční výdaj na 30 tisíc korun.

Hypotéky neklesají i kvůli střednědobým sazbám

Základní úroková sazba ale není jediným ukazatelem, podle kterého se banky při poskytování hypoték řídí, upozorňuje hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka. Sledují totiž i střednědobé sazby, kterými se zajišťují při poskytování hypotéky klientovi. Pokud tedy zájemce o bydlení zvolí pětiletou fixaci hypotéky, tak se i banka zajistí pětiletým úrokovým swapem proti případným výkyvům úrokových sazeb.

„Od loňského srpna vidíme pokles o jeden procentní bod u pětiletého swapu. Hypotéky oproti tomu zlevnily o 0,7 procentního bodu. Při snižování úroků u hypoték spíše můžeme sledovat reakci na pokles střednědobé sazby,“ řekl Peterka pro CNN Prima NEWS.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Kalousek se schází s „betonovým králem“. Ladí společně program i tým nové strany

Podle něj jsou pochopitelné obě strany zájmu. Tedy jak banky, které chtějí více peněz z dražších hypoték, tak i tlak veřejnosti na levnější úvěry. „Banky i kvůli windfall tax přišly o obrovské žně, které přenesly do úrokových sazeb. Akcionáři a vlastnické fondy požadují po bankách dobré výsledky. Proto se z toho snaží vytěžit co nejvíc,“ řekl Peterka.

Na druhé straně ale mohou lidé vidět, jak jim při i malém poklesu základní úrokové sazby centrální banky okamžitě padají úroky na spořicích účtech. V případě hypoték by se ale měla situace v budoucnu také změnit.

Tagy: