USA jsou ničitelem míru. Zničme je v odvetné válce, skandovalo přes 100 tisíc lidí v KLDR

V severokorejské metropoli Pchjongjangu se v neděli uskutečnila masová shromáždění na připomínku 73. výročí zahájení korejské války. Až 120 000 lidí při nich skandovalo hesla proti Spojeným státům, které chtějí zničit v odvetné válce. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA.

Na fotografiích zveřejněných státními médii je vidět například plný stadion, na němž lidé drží plakáty s hesly jako: „Celé pevninské Spojené státy jsou v našem dostřelu“ či „Imperialistické USA jsou ničitelem míru“. Ministerstvo zahraničí komunistické země také vydalo prohlášení, v němž USA obvinilo ze zoufalých snah zahájit jadernou válku.

ČTĚTE TAKÉ: KLDR zvyšuje tlak na USA. Kim Čong-un si prohlédl novou špionážní družici a schválil použití

Pchjongjang podobnou rétoriku používá opakovaně a se zvýšenou intenzitou v době americko-jihokorejských vojenských cvičení. Sama KLDR přitom jen letos otestovala už desítky balistických raket. Neúspěšně se také pokusila do vesmíru vyslat svou první špionážní družici a brzy chce pokus zopakovat.

KLDR a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu. Korejská válka z let 1950 až 1953 totiž skončila příměřím, nikoliv mírovou smlouvou. V Jižní Koreji je teď rozmístěno zhruba 28 500 amerických vojáků.

Tagy: