USA nabízí Rusku výjimečnou výměnu vězňů. Vrátí se slavná basketbalistka domů?

Americké basketbalová superhvězda Brittney Grinerová

Po měsících interních diskusí nabídla Bidenova administrativa výměnu Viktora Bouta. Odsouzený ruský obchodník se zbraněmi, který si v USA odpykává 25letý trest odnětí svobody, má být součástí možné dohody, jež by zajistila propuštění dvou Američanů zadržovaných Ruskem – Brittney Grinerové a Paula Whelana. S informací přišla americká CNN.

O výměně chce v nejbližších dnech jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Podle americké CNN Washington za propuštění basketbalistky Grinerové a bývalého vojáka Paula Whelana nabízí zmíněného obchodníka se zbraněmi Buta.

O tom, že by USA mohly být ochotné propustit Buta, se spekulovalo už dříve. CNN nyní s odvoláním na nejmenované zdroje uvádí, že americká vláda „po měsících interních debat“ nabídla jeho vydání výměnou za dvojici Američanů. Plán má údajně podporu amerického prezidenta Joea Bidena.

Grinerová přiznala vinu, ale ne úmysl

Deník The New York Times nedávno Buta označil za jednoho z nejproslulejších obchodníků se zbraněmi všech dob. V roce 2011 byl v USA odsouzen poté, co se chytil do léčky amerických agentů. Jeho příběh posloužil jako námět pro hollywoodský trhák Obchodník se smrtí z roku 2005.

Grinerovou zatkli začátkem února na moskevském letišti Šeremetěvo. V náplních do elektronických cigaret měla pašovat konopný olej. U soudu svoji vinu přiznala, úmysl ale popřela. Nález omamné látky vysvětlila balením zavazadel ve velkém spěchu.

„Neměla jsem v úmyslu porušit jakýkoliv zákon Ruské federace,“ citovala Grinerovou agentura Interfax. Basketbalistka znovu uvedla, že nalezená látka patří jí. Konopí užívá kvůli chronickým obtížím, jak je podle ní v USA běžné. Zdůraznila ale, že v sezoně marihuanu neužívá, protože si je vědoma toho, že je to zakázaná látka a hrozila by nejen jí, ale celému týmu diskvalifikace.

Grinerová si podle agentury AP u soudu také postěžovala na zacházení při zatčení 17. února na letišti Šeremetěvo poté, co u ní byly objeveny náplně do elektronické cigarety s hašišovým olejem. Vypověděla, že do Moskvy dorazila po třináctihodinovém vyčerpávajícím letu, navíc indisponovaná po onemocnění covidem, mohla tedy působit omámeně.

Když byla 206 cm vysoká hráčka odvedena, tlumočník podle ní přeložil jen zlomek z jejích výpovědí při výslechu, nebyla jí vysvětlena práva a neměla přístup k advokátovi. Úředníci jí také předložili k podpisu dokumenty, aniž by jí vysvětlili jejich obsah. Představu o tom, co se děje, prý získala až za pomoci překladače v mobilním telefonu.

Tagy:
konopí výměna Joe Biden USA Rusko basketbal Antony Blinken Sergej Viktorovič Lavrov Brittney Grinerová Viktor But