USA umístí do Německa střely s dlouhým doletem a hypersonické rakety. Mají chránit země NATO

Spojené státy budou v Německu od roku 2026 umisťovat na určitou dobu střely s dlouhým doletem a hypersonické rakety. Obě země to ve středu uvedly v prohlášení vydaném na okraj summitu NATO ve Washingtonu. Dočasné rozmísťování nových zbraní má posílit ochranu evropských členů Severoatlantické aliance.

Mezi zbraněmi, které chtějí USA „epizodicky rozmísťovat“ v Německu, prohlášení zmiňuje střely s plochou dráhou letu Tomahawk a protiletadlové střely s dlouhým doletem SM-6. V Německu by se měly objevit i hypersonické rakety, které budou mít delší dolet než jiné střely rozmístěné v Evropě, stojí v prohlášení. Hypersonické rakety však americká armáda bude v širší míře do své výzbroje teprve zavádět.

ČTĚTE TAKÉ: Drsné tropy, běh se Sokoly i podpora Ukrajiny. Prezident Pavel míří na summit

Nové zbraně mají demonstrovat závazek USA chránit evropské členy Severoatlantické aliance a posílit odstrašení. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 Spojené státy posílily svou vojenskou přítomnost v Německu i v dalších evropských státech, uvádí agentura DPA. To by se však mohlo změnit, pokud by v listopadu vyhrál v amerických prezidentských volbách Donald Trump, který se vyjadřoval pro snížení americké vojenské přítomnosti v Evropě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská invaze je největší krizí za poslední dekády, řekl Stoltenberg. Biden slíbil pomoc Ukrajině

Tagy: