Pavel ve Washingtonu: Drsné tropy, běh se Sokoly i podpora Ukrajiny. Prezident míří na summit

Delegace prezidenta Petra Pavla dorazila do Washingtonu.

Prezident Pavel dorazil do Washingtonu

Summit Severoatlantické aliance (NATO) a oslavy 75 let od založení ve Washingtonu, pak směr Texas za krajany i motorkami. Takový je program prezidenta Petra Pavla, který v pondělí přistál ve Spojených státech. Na americké půdě ho přivítalo tropické počasí, od běhu se Sokoly ho to ale prý neodradí. Na aliančním summitu chce promluvit především o podpoře Ukrajiny, která už více než dva roky čelí ruské agresi.

Po asi 11hodinovém letu z Prahy a tankovací přestávkou na Islandu dorazila česká delegace s prezidentem, diplomaty a novináři ve večerních hodinách do Washingtonu.

ČTĚTE TAKÉ: Vypadám na 40 let, řekl Biden a rozesmál celý kostel. Slíbil, že si došlápne na miliardáře

Pavla doprovodila první dáma, ministr zahraniční Jan Lipavský (Piráti) či náčelník generálního štábu Karel Řehka. Do Spojených států zamířila po vlastní ose též předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či ministryně obrany Jana Černochová.

Na summitu NATO ale Českou republiku bude reprezentovat hlava státu. Samotné setkání lídrů 32 členských států potrvá do čtvrtka. Státníci budou mluvit především o další podpoře Ukrajiny čelící ruské agresi, ale také o spolupráci v Indo-Pacifiku, kde jsou vztahy mezi jednotlivými zeměmi a Čínou stále napjaté. I z toho důvodu míří na summit také Austrálie, Nový Zéland a Jižní Korea. K ukrajinskému bloku by měl rovněž promluvit prezident Volodymyr Zelenskyj.

Český prezident úterní program odstartuje během podél řeky Potomac v doprovodu členů sokolské organizace, která sdružuje české a slovenské krajany. V 16:30 středoevropského času má Pavel v plánu první setkání s představiteli Kongresu, následně vyrazí na procházku Georgetownem, kde se mimo jiné zastaví u lavičky Václava Havla.

Po následném dalším jednání v Kongresu se zúčastní slavnostní akce v auditoriu Andrewa Mellona, kde byla 4. dubna 1949 podepsána Severoatlantická smlouva. V plánu je také večeře v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Ve čtvrtek se pak česká delegace přesune do Texasu, kde je na programu setkání s místní českou komunitou, návštěva NASA či baseballový zápas MLB. Podrobnosti o průběhu cesty vám přineseme v dalších článcích a televizních reportážích na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kampaň neukončím, napsal Biden demokratům. Volá po semknutí uvnitř strany.

Tagy: