USA zasáhly proti izraelským osadníkům. Na čtyři z nich uvalily sankce, útočili na Palestince

Spojené státy uvalily sankce na čtyři izraelské osadníky, které viní z páchání násilí na Palestincích na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Příslušný prezidentský dekret podepsal prezident Joe Biden, informují zahraniční tiskové agentury. Postižení dalších lidí nebo subjektů Spojené státy zvažují, uvádí agentura AP.

Sankce znemožňují dotyčným využívat americký finanční systém a americkým občanům brání v uzavírání jakýchkoliv transakcí s nimi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ten nemá rád Írán a jiný zase Izrael. Jak se vyznat v rozložení sil na Blízkém východě

Pokračující válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás mimo jiné vedla k nárůstu míry násilí na Západním břehu, jednom z palestinských území, která by měla na základě tzv. dvoustátního řešení tvořit budoucí samostatnou Palestinu. Palestinci chtějí do svého budoucího státu zahrnout rovněž Pásmo Gazy a východní Jeruzalém.

„Násilí (izraelských osadníků) ohrožuje mír, bezpečí a stabilitu na Západním břehu, v Izraeli a celkově regionu Blízkého východu. Ohrožuje rovněž národní bezpečnost a zahraniční zájmy Spojených států,“ uvedl v prohlášení Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

USA opakovaně uznaly právo Izraele na obranu poté, co Hamás při teroristických útocích loni 7. října v Izraeli zabil kolem 1200 lidí. Na plénu Rady bezpečnosti OSN Washington několikrát vetoval rezoluce vyzývající k okamžitému zastavení bojů v Pásmu Gazy. Dekret je výjimečným krokem ze strany USA vůči Izraeli, svému hlavnímu spojenci na Blízkém východě, poznamenaly zahraniční agentury.

Navzdory jednoznačné americké podpoře nicméně Biden i ostatní vrcholní představitelé USA Izrael opakovaně vyzvali, aby zakročil proti agresivním židovským osadníkům na Západním břehu.

Na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967, nyní žije přes 700 000 Izraelců. V současné izraelské vládě zasedají náboženští a ultranacionalističtí politici s úzkými vazbami na osadnické hnutí, kteří argumentují tím, že Izrael osidluje území, k němuž jeho národ vážou biblické, historické a politické vazby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelské komando v převleku za ženy a lékaře vtrhlo do nemocnice, kde zlikvidovalo teroristy

Tagy: