CNN: Smrt amerických vojáků otřásla Bílým domem. Bombardujme Írán, žádají republikáni

Po nedělním smrtícím útoku na americké pozice na Blízkém východě teď Spojeným státům hrozí, že se budou muset ponořit ještě hlouběji do konfliktu v regionu. Situaci tímto způsobem analyzuje americká CNN. Republikáni už podle ní vyzvali Bílý dům k zastrašujícímu útoku na Írán.

Jako první to byl Hamás, který zavlekl Spojené státy do konfliktu na Blízkém východě. Teroristé totiž v Izraeli 7. října unesli i americké občany, z nichž někteří mají být stále drženi v Pásmu Gazy. USA začaly obratem okamžitě podporovat Tel Aviv, což podráždilo další nepřátele židovského státu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Střet USA a Íránu je blízko, píše CNN. Kde všude má Washington na Blízkém východě vojáky?

Na americké základny na Blízkém východě pak pršely rakety. Útoků už bylo od října přes 150. USA obratem provedly několik symbolických odvetných úderů v Sýrii a Iráku, kde operují proxy milice Íránu. Do toho všeho začali jemenští povstalci Hútíové ostřelovat americké lodě v Rudém moři. A všechno to vyvrcholilo v neděli, kdy americké pozice čelily zvláště těžkému dronovému útoku.

Není zřejmé, kdo za útokem stál a kde přesně k němu došlo. Američané totiž tvrdí, že v Jordánsku (které sousedí s Izraelem), Jordánsko naopak zastává názor, že k útoku došlo v Sýrii, kousek od hranic.

Jisté je, že při útoku zemřeli tři američtí vojáci a zraněno bylo 30 lidí. Podle americké CNN tak šlo s největší pravděpodobností o první americké oběti na Blízkém východě od vypuknutí války v Izraeli. Celkem jsou v Jordánsku tři tisíce amerických vojáků, v Sýrii jich je 800.

USA viní z dronového útoku militantní skupiny napojené na Írán, ten se ale od útoku distancoval. Bílý dům je už několik měsíců vyzýván, aby proti Teheránu zasáhl. Teď tlak významně vystupňoval. Někteří republikáni požadují, aby americká armáda provedla útok na Írán, a to v rozsahu, který by agresora důrazně zastrašil.

„Zaměřte Írán,“ napsal lakonicky na sociální síť X senátor John Cornyn.

Také republikánský senátor Lindsey Graham vyzval administrativu k „zasažení významných cílů uvnitř Íránu“. „A to nejen jako odplatu za zabití našich mužů, ale i jako odstrašující prostředek proti budoucí agresi. Jediné, čemu íránský režim rozumí, je síla,“ komentoval.

Riziko větší války

Další politici v USA si ale uvědomují, že střet Washingtonu s Íránem by mohl vyvolat mnohem mohutnější konflikt na Blízkém východě. „Biden tlakem na reakci na smrtící útok proti vojákům riskuje prohloubení blízkovýchodního konfliktu,“ uvedla CNN.

Pozornost se tak znovu ubírá k Izraeli. Probíhají totiž jednání o dalším zastavení bojů v Gaze. Pauza by měla posloužit k propuštění unesených zajatců.

Podle informací CNN by měl tento týden jednat ve Washingtonu katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. A právě Katar je klíčovým prostředníkem pro všechny strany. V zemi sice sídlí ředitelství Hamásu, země ale diplomaticky jedná i s USA a pomáhá dostávat do Gazy humanitární pomoc.

„Rostoucí nestabilita na celém Blízkém východě ještě jasněji ukazuje, proč musejí ti, kdo vyjednávají o novém přerušení bojů v Gaze a o návratu rukojmích, jednat rychle,“ napsala na síti X demokratka Elissa Slotkinová, která bývala analytičkou CIA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zastavme financování Ukrajiny, Putinovi dáváme záminky válčit, říká Trump jr. exkluzivně pro CNN Prima NEWS

Tagy: