USA ztratily stíhačku F-35 za miliardy. Pátrání trvalo dva dny, ze stroje se nalezly jen trosky

Letoun F-35 při letecké přehlídce nad Oregonem

Americká letecká základna ztratila stíhačku

Američané v pondělí večer nalezli trosky supermoderní stíhačky F-35, která se jim v neděli odpoledne ztratila. Stroj měl nehodu, pilot se z něj dokázal včas katapultovat, letoun však následně zmizel. Příslušná letecká základna požádala při pátrání o pomoc i veřejnost. Ta si však z incidentu na sociálních sítích převážně utahovala.

Po dvou dnech pátrání se letecké základně v Charlestonu v Jižní Karolíně podařilo najít ztracený stroj. „Posádka základny v úzké spolupráci s místními úřady nalezla trosky v okrese Williamsburg, dvě hodiny na severovýchod od základny v Charlestonu. Chceme poděkovat všem spolupracovníkům za jejich nasazení a podporu v průběhu pátrání,“ uvedla v pondělí večer na sociální síti X. „Lidé by se měli oblasti vyhýbat, zatímco se budou trosky zajišťovat. Pro proces jejich sbírání předáváme ve věci velení námořní pěchotě,“ doplnila v dalším příspěvku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obvinění syna, ústavní žaloba a senilita. Biden je v problémech, jeho podpora upadá

Základna dříve žádala o pomoc i veřejnost. „Snažíme se najít F-35, která měla dnes (v neděli, pozn. red.) odpoledne nehodu. Pilot se bezpečně katapultoval. Máte-li jakékoliv informace, prosíme, volejte operační středisko,“ uvedla základna na sociální síti X. Později doplnila, že při hledání spolupracuje s námořnictvem, policií i dalšími složkami.

Maskování funguje výborně, pošklebují se lidé

Žádost o pomoc ale vyvolala na sociálních sítích především posměch. „Dokážeme vysledovat zavazadlo kdekoliv na světě, ale armáda nedokáže vysledovat multimilionovou stíhačku?“ podivoval se jeden z komentujících. „Wow, ta maskovací technologie funguje vážně výborně,“ poškleboval se další.

Letoun má hodnotu zhruba dvě miliardy korun a je vybaven maskovacími technologiemi proti radarům. O víkendu se jeho letka v počtu pěti strojů předvedla i na Dnech NATO na letišti v Mošnově. Zájem o moderní stíhačky má i Česká republika.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Návštěvníci Dnů NATO si prohlédli letouny F-35 zblízka. Ovládání je lehké, říká pilotka

Tagy:
stíhačka nehoda letectví Charleston zmizení pilot USA Jižní Karolína F-35 Lockheed Martin F-35 Lightning II Lockheed Martin F-35B Lightning II