Obvinění syna, ústavní žaloba a senilita. Biden je v problémech, jeho podpora upadá

Americký prezident Joe Biden čelí impeachmentu.

Obvinění Bidenova syna

Americký prezident Joe Biden čelí v USA vlně kritiky, a to hned kvůli třem problémům. Předně soud obvinil jeho syna Huntera, republikáni proti šéfovi Bílého domu rozjeli proces impeachmentu a do toho Američané stále pochybují, jestli má Biden psychickou kondici, aby dokázal post prezidenta obhájit. Napsala o tom americká CNN.

Prezidentské volby v USA jsou na programu příští podzim, primárky, ve kterých se vybere hlavní kandidát z řad republikánů a demokratů, začnou už na začátku roku. Hlavního demokratického favorita a současného prezidenta Joea Bidena ale sužují mnohé problémy, píše CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soud obvinil syna amerického prezidenta Bidena. Činy souvisejí s držením zbraní a drogami

Problém č. 1 – syn

Ve čtvrtek dostal velkou ránu, když soud v americkém Delawaru obvinil hned ze tří souvisejících zločinů prezidentova syna Huntera Bidena. Ten se měl provinit nákupem a držením zbraní, a to v době, kdy bral drogy. Hunter také čelí táhlým nařčením z korupce a pozdního placení daně z příjmů.

V současnosti neexistuje žádný přímý důkaz, že by Hunterovy obchodní přečiny měly spojitost s politickou pozicí jeho otce. Záležitost se ale teď bude pochopitelně zkoumat, a to ještě důkladněji než dřív. Republikáni jsou toho názoru, že Biden o zločinech svého syna věděl.

Problém č. 2 – impeachment

Proti prezidentovi většinová strana ve Sněmovně reprezentantů vytáhla nejvyšší kartu – impeachment, ústavní žalobu na správce Bílého domu. Stejnému procesu v minulosti čelil i exprezident Donald Trump.

Biden tak vedle vyšetřování svého syna bude čelit i ústavní žalobě, třebaže je nepravděpodobné, že by ji americký Senát schválil a skutečně by hrozilo odstavení prezidenta. Bidenův druhý problém ale je, že k tomu vůbec došlo.

„Republikáni ve Sněmovně reprezentantů hodlají během oficiálního vyšetřování impeachmentu, které tento týden schválil předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy, hledat další důkazy proti Bidenovi,“ napsala CNN.

Veřejnost v USA má o vyšetřování Bidenova syna jasno. Hned 61 procent voličů se domnívá, že Biden byl zapletený do byznysových a podvodných jednání svého syna, a to v době, kdy sloužil vlasti jako viceprezident Baracka Obamy. Tedy v letech 2009 až 2017.

Problém č. 3 – senilita

Do toho Bidena trápí ještě další problém, který se s ním táhne už od počátku první prezidentské kampaně – obavy lidí o jeho duševní zdraví. Americký prezident ve svém úřadu nashromáždil pořádnou porci nejrůznějších přeřeků, výpadků paměti, prapodivných gest a dalších společenských faux pas. Prakticky každý týden se stane Bidenovi něco nepříjemného.

Názor, že by Biden měl možná přece jen odejít do politického důchodu a znovu nekandidovat, už nemají jen běžní Američané. Narativ začíná přejímat i mediální mainstream. Došlo to až daleko, že na hlavní stránce prestižního Washington Postu zasvítil třaskavý a často citovaný komentář s titulkem „Prezident Biden by neměl v roce 2024 znovu kandidovat“.

„Bidenův věk není jen berlička Fox News, je to téma, o kterém se po celé Americe vedly v létě debaty u večerního stolu,“ napsal autor komentáře David Ignatius.

Jen čtvrtina Američanů si podle průzkumu CNN myslí, že Biden má dostatek výdrže a psychické kondice, aby dokázal efektivně sloužit zemi i v druhém funkčním období. Dvě třetiny lidí požadují jiného demokratického kandidáta, jenže zároveň chápou, že není příliš kde brát.

Zatímco u republikánů je na seznamu hned několik výrazných – třebaže velmi kontroverzních a výstředních – osobností (Donald Trump, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy), na straně demokratů je Biden stále největší favorit. Demokratický kandidát Robert Kennedy junior má oproti němu asi čtvrtinovou podporu.

Tagy: