Čeští záchranáři hlásí úspěch, ze sutin v Turecku vyprostili dvě osoby. Hasič popsal akci

Členům českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu se podařilo v troskách po zemětřesení v Turecku najít dva přeživší, uvedl exkluzivně pro CNN Prima NEWS mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Jakub Kozák. Dál také pomáhají jiným záchranným týmům s hledáním míst, kde mohli v sutinách zůstat živí lidé.

„Mám dobrou zprávu, před několika minutami mi potvrdili, že náš tým v troskách našel dvě živé osoby,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí Kozák. Při akci jim prý také pomáhaly místní autority. Členové českého USAR týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy v úterý.

Kozák zároveň doplnil, že osobu, která se v noci našla díky práci kynologů, se dalšímu týmu podařilo vyprostit. „Aktuálně jsme se přímo podíleli na záchraně tří živých osob, obětí při práci našeho týmu je zatím 20,“ sdělil.

Část týmu tak podle něj pokračuje s hledáním u dvou budov, kde jsou hasiči už třetí den, další členové provádí pátrací akci s kynology. „Poskytujeme kynology i ostatním zahraničním týmům, vytipováváme osoby,“ nastínil práce v zasažené oblasti.

V záchranných akcích prý budou členové USAR týmu pokračovat tak dlouho, jak bude potřeba. „Práce je certifikována na deset dnů, nejpozději odjedeme ve čtvrtek. Pokračujeme zatím ve stejném duchu,“ dodal mluvčí hasičů.

Tagy: