Volání o pomoc ze sutin neustává, obětí už je přes 21 tisíc. Čeští záchranáři velebí tlumočníka

I čtyři dny po katastrofálním zemětřesení objevují turečtí záchranáři přeživší pod troskami zřícených domů. Navzdory přetrvávajícím nízkým teplotám jsou stále slyšet zvuky uvězněných lidí, kteří zoufale volají o pomoc, uvedla v pátek agentura DPA s odvoláním na turecká média. Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 21 tisíc. Čeští záchranáři v Adiyamanu vyprostili z trosek dalších 12 obětí zemětřesení, celkem už 20.

V provincii Kahramanmaraş byla podle agentury Anadolu po 92 hodinách od otřesů půdy zachráněna matka s dcerou. Předtím byla ve stejné oblasti ze sutin vytažena živá pětiletá dívka Mina. „Jsem tak šťastný, že jsme ji našli,“ řekl jeden z jejích zachránců. V provincii Hatay byla 88 hodin po zemětřesení zachráněna dvouletá Fatima.

„Budeme pokračovat, dokud si nebudeme jisti, že už nikdo nepřežil,“ citovala mluvčího záchranné služby stanice TRT World.

K TÉMATUPod troskami domů může být až 180 tisíc lidí

Počet nalezených těl v Turecku mezitím stále roste. Podle viceprezidenta Fuata Oktaye činí současná bilance 17 664 mrtvých. Zraněných evidují turecké úřady dnes nad ránem 72 879. V sousední Sýrii, kde ničivé zemětřesení rovněž udeřilo, bylo dosud nalezeno více než 3 377 mrtvých. Očekává se, že konečný počet bude výrazně vyšší.

Oktay poděkoval všem záchranářům a uvedl, že své týmy vyslalo do Turecka 75 zemí. Mezi nimi je také České republika a její USAR tým. „Poprvé funguje jako těžký tým a je to poprvé, co v tomto složení vyjel,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS reportér Karel Rychlý. V takzvaném těžkém týmu je celkem 69 záchranářů, včetně kynologů nebo hasičů.

„Ten 69. je tlumočník do turečtiny. Mít někoho, kdo s těmi lidmi může mluvit jejich jazykem, se ukazuje jako velmi významné,“ doplnil Rychlý. Dodal také, že záchranáři mají policejní ochranu. Ta jim pomáhá zvládat situaci se zoufalými lidmi, kteří se je snaží dostat na místa, kde někoho postrádají.

Zemětřesení o síle 7,7 stupně zasáhlo v pondělí brzy ráno pohraniční oblast mezi Tureckem a Sýrií a způsobilo obrovské škody. Stejný den odpoledne pak následovalo ve stejné oblasti další zemětřesení o síle 7,6 stupně.

Tagy: