Ušetřit můžete tisíce. Experti radí jednoduché triky, jak zkrotit účty za energie v kuchyni

Hrnec s pokličkou na varné desce

Vaření s pokličkou, ohřívání v mikrovlnné troubě nebo v rychlovarné konvici. Zdražování energií se v nejbližší době pravděpodobně nezastaví a mnoho domácností už teď hledá cesty, kde a jak ušetřit. Účty se přitom dají zkrotit i v kuchyni.

Ač se některé rady a tipy mohou na první pohled zdát banální, opak je pravdou. Podle expertů totiž opravdu fungují. Ročně díky nim můžete ušetřit i několik tisíc korun. „Pro běžnou domácnost jde o 10 až 15 tisíc korun ročně, které můžeme při současných cenách energií ušetřit,“ sdělil ekonom Lukáš Kovanda.

A začít by lidé prý měli u lednice. Ta je podle Kovandy energetickým žroutem. „Ledničku by měli pravidelně odmrazovat, protože i tenká vrstva ledu může zvýšit spotřebu lednice o desítky procent, třeba i o 60,“ popsal Kovanda.

Řešení vysokých cen energií na evropském stole. Zastropování by bylo levnější než dávky

O zásahu proti vysokým cenám energií bude 9. září jednat mimořádná evropská rada pro energetiku, kterou svolal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). I když zprvu nevyloučil jakoukoliv možnost, jak by se cena elektřiny a plynu mohla snížit, před jednáním se už objevují scénáře, kterými by se schůze mohla ubíhat. Mnohé nasvědčuje tomu, že výsledkem bude zastropování cen energií.

Spotřebu sníží i poklička

Snadný způsob, jak ušetřit za energie i během vaření, je používat pokličky na hrnce. „Poklička vypadá jako nevinné opatření, ale můžu s ní snížit spotřebu minimálně o 20 %,“ vysvětlil energetický a ekonomický analytik Jiří Beranovský.

Při vaření ušetříte čas i peníze také použitím rychlovarné konvice k ohřevu vody. „U vaření polévek a zeleninových vývarů je úplně ideální využít rychlovarnou konvici. A zeleninu doporučuji krájet na menší kousky, protože budou rychleji uvařené,“ sdělil moderátor Láďa Hruška.

Experti navíc radí domácnostem vařit na indukční desce. Je totiž úspornější, protože magnetickým polem se ohřívá přímo hrnec oproti sklokeramické desce, která funguje jako klasický sporák. „Jediný problém je v tom, že pro indukci je třeba zvolit vhodné nádobí,“ podotkl Beranovský.

„Máme indukční desku, a spoléhám tedy, že ušetří energii,“ sdělil jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Vařím málo, vlastně uvařím jen to, co potřebuju,“ dodal další dotazovaný.

Tagy: