Vatu nejíme a drogy nebereme. Prostředí podle české modelky prošlo brutální proměnou

Drastické diety, pojídání vaty nebo užívání kokainu jsou mezi modelkami na módních akcích už minulostí. O poměrech v atraktivním prostředí se pro CNN Prima NEWS rozpovídala devatenáctiletá Češka Rézi Šimonová. Ta se v Paříži představila v posledních dnech na přehlídce značky Maison Margiela, na kterou mimo jiných přišla Kim Kardashianová. Co všechno se změnilo a jak to mají modelky s jídlem v této době?

Dříve bylo běžné, že dívky musely s modelingem začínat ve velmi nízkém věku patnácti let. Dnes už tomu tak podle Rézi Šimonové není, ba naopak, agentury hledají spíše vyspělejší dívky. „Myslím si, že dnes již není běžné, aby modelce bylo 15 let. I mně osobně občas odmítnou kvůli příliš mladistvému vzhledu a modelky mladší 18 let ani nepotkávám,“ poznamenala.

ČTĚTE TAKÉ: Poznali byste ji od skutečné modelky? Aitanu stvořila umělá inteligence a vydělává víc než vy

Stále je kladen velký důraz na určité míry a váhu, kdo se však nakonec projde po mole, se rozhoduje na castingu. „Vše se vlastně rozhoduje až na castingu, kde buď splňujete jejich představu, nebo ne,“ vysvětlila krásná Češka.

Berou modelky kokain?

V módním byznysu bylo dříve běžnou praxí, že modelky držely drastické diety, aby si udržely postavu, například jedly vatu, aby zaplnily žaludek. To ostatně před nedávnem v rozhovoru pro magazín Page Six potvrdila supermodelka Beverly Johnson, která kvůli štíhlé linii jedla pouze dvě vejce a jednu misku rýže týdně. Byla natolik hubená, že jí vyčnívaly kosti. Přiznala také, že v modelingu téměř všichni užívali kokain. To vše se však podle Šimonové v modelingu už neděje. Ona sama se s ničím podobným za svou kariéru nesetkala.

„Mou velkou výhodou je, že díky rychlému metabolismu a genům nemám váhové výkyvy. Můžu jíst, jak jsem z domova zvyklá, vlastně všechno. To, že by modelky jedly vatu nebo braly drogy, jsem nikdy nezažila. Naopak naše lednice v apartmánu, kde nás v průběhu fashion weeku bydlí třeba šest, je vždy naplněná až až,“ zamyslela se a doplnila, že s užíváním kokainu v branži se nikdy nesetkala.

Česká modelka si ani nevšimla toho, že by některé dívky trpěly anorexií. Naopak potvrdila, že její agentura vyžaduje lékařské potvrzení, že je u modelky vše v pořádku. „Nikdy jsem si anorexie nevšimla. Konkrétně v mé pařížské agentuře Metropolitan požadují každý půl rok čerstvé lékařské potvrzení o způsobilosti vykonávat tuto práci,“ zdůraznila.

V Česku se v posledních letech objevují v soutěžích krásy dívky, které nesplňují klasické míry ani výšku modelky. Ty ovšem zřejmě nemají šanci uspět na takovém fashion weeku. „Myslím si, že účastnice soutěží krásy a fashion weeku se liší. Zatímco u účastnic fashion weeku se klade důraz spíše na autenticitu, odlišnost, přirozenost a určitou výšku, soutěží krásy se mohou účastnit mnohem rozmanitější typy dívek,“ dodala Šimonová.

Paris Fashion Week

Rézi Šimonové je pouhých devatenáct a už sklízí ohromný úspěch ve světě modelingu. Do povědomí agentur a světových návrhářů se dostala díky účasti v prestižní soutěži Elite Model Look. Jejím zřejmě největším úspěchem je úzká spolupráce právě s módním domem Maison Margiela a jeho návrhářem Johnem Gallianem. „V únoru to bude rok, co se značkou pracuji, a této spolupráce si nesmírně vážím. Pro Maison Margiela jsem v Paříži šla již třetí přehlídku,“ svěřila pro CNN Prima NEWS Šimonová.

Na ranveji prošla po boku slavné herečky Gwendoline Christieové, známé například ze seriálu Hra o trůny nebo Wednesday. Podívat se přišly světově známé celebrity, jako jsou například Kylie Jennerová, Kim Kardashionová, jejich matka Kris Jennerová nebo třeba někdejší dětská hvězda Disney Bella Thorneová.

Mnozí by předpokládali, že před takovou významnou akcí modelky důsledně držení dietu. To ovšem není případ Šimonové. „Před takto důležitou událostí si zajdu na kosmetiku a snažím se nejíst tolik sladkého, protože se na mé pleti neblaze projevuje. Diety nedržím, jím ráda,“ překvapila modelka.

Před čtvrteční přehlídkou ovšem přece jen věnovala nějaký čas přípravě. „Protože jsem zatím šla přehlídky výhradně pro značku Maison Margiela, které jsou odlišné od ostatních tím, že každý look má vlastní charakter, jde zde i o herecké předvedení modelu. Tudíž se před přehlídkou snažím vcítit do dané role. Zkouším různé styly chůze a výrazy,“ nastínila.

Po práci si v Paříži užila také trochu volna. „Když se stane, že mám volno, ráda se toulám Paříží. Navštěvuji pařížské secondhandy, kde občas ulovím nějaký skvělý kousek, nebo trávím čas s přáteli, kteří na fashion week také dorazili,“ popsala Šimonová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chci motivovat. I v 50 mohou ženy vypadat takhle skvěle, řekla Krainová a ukázala kalendář

Tagy:
Kim Kardashian Paříž krása móda Kylie Jenner přehlídka modelka módní přehlídka Elite Model Look Kim Kardashianová Kylie Jennerová Kris Jenner Bella Thorneová Paris Fashion Week Pařížský týden módy Elite Model Look molo Bella Thorne Gwendoline Christie ESG Rézi Šimonová Maison Margiela