Chceme volby, prosí Kreml správci okupovaných území. Obávají se ukrajinské protiofenzivy

Ruské volby již proběhly na Donbasu mezi separatisty. Ti se v referendu, které není mezinárodně uznávané, vyslovili pro sloučení s Ruskou federací.

Matyáš Zrno přiblížil situaci na Ukrajině po dalším ruském bombardování

Ukrajinci kolaborující s Rusy v okupovaných oblastech země žádají Moskvu o co nejrychlejší uspořádání voleb v těchto oblastech. Informuje o tom ruskojazyčný investigativní portál Meduza. Lidé dosazení Rusy do vedoucích pozic se obávají ukrajinské protiofenzivy, která má za cíl znovudobytí okupovaného území.

Meduza hlásí, že Moskvou dosazení místodržící v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti požádali ústřední volební komisi Ruské federace, aby se tyto regiony mohly zapojit do komunálních voleb. Ty se mají konat letos 10. září.

Zmiňovaný web se odkazuje na ruský list Kommersant, který píše, že volební komise bude postupovat podle dohody s ruským ministerstvem obrany, kterému šéfuje Sergej Šojgu.

ČTĚTE TAKÉ: Ruští politici se od začátku invaze utápějí v alkoholu. Putin je bezmocný, tvrdí zdroj

Území, která Rusové od začátku války dobyli, a k tomu Donbas, v němž už léta vládnou proruští separatisté, se loni na podzim již připojily k Rusku po referendech, která však nebyla mezinárodně uznána. Ruský prezident Vladimir Putin mezitím nechal na dobytém území vyhlásit stanné právo. Ruská Státní duma v květnu odsouhlasila, aby na území pod stanným právem bylo možné provést volby.

Kreml aktuálně za své území považuje všechny čtyři jmenované oblasti, které však podle mezinárodního práva náležejí Ukrajině. Ani jeden z těchto regionů přitom Rusko nemá plně pod kontrolou. Drží pouze oblastní města Doněck a Luhansk, která už zhruba devět let ovládají separatisté. Loni při první ukrajinské protiofenzivě Rusové ztratili i Cherson. Záporoží se jim nikdy dobýt nepodařilo.

Ukrajince, kteří byli do vedoucích pozic na okupovaném území dosazeni ruskými agresory, pravděpodobně znervózňuje aktuálně probíhající druhá ukrajinská protiofenziva. Kyjev již potvrdil, že operace začala. Ukrajinci se snaží přecházet do protiútoku na mnoha místech fronty, zatím však zaznamenali jen malé územní zisky.

Tagy: