Ruští politici se od začátku invaze utápějí v alkoholu. Putin je bezmocný, tvrdí zdroj

Vleklá válka na Ukrajině si vybírá svou daň i na ruských vysokých státních úřednících, politicích a podnikatelích. Stres řeší tradičním způsobem – alkoholem. Jeho spotřeba na státních banketech se zdvojnásobila. Před válkou cateringové společnosti počítaly s jednou lahví na osobu, nyní jsou to dvě, píše ruský nezávislý web Verstka.

„Ne všichni v prezidentské administrativě měli ve zvyku začít den panákem vodky. Nyní znám takových lidí mnohem více, přičemž někteří už vyměnili panáka za láhev,“ těmito slovy začíná reportáž webu Verstka o nárůstu alkoholismu v nejvyšších patrech ruské společnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Pančovaný alkohol zabíjel v Rusku. Zemřelo už 16 lidí, přiotrávily se desítky osob

Web jako příklad uvádí případ jednoho z mnohých ruských gubernátorů. Pití se mu prý po začátku války na Ukrajině „úplně vymklo kontrole“. Ráno ho musí někdo z jeho týmu najít a probudit. Den začíná skleničkou koňaku a ten popíjí v podstatě celý den. Na jednáních „sedí jako sněhulák“, což znamená, že není schopen pohybu, píše web.

Pokud by přijela kontrola nebo ho čekalo jednání s nadřízenými z Moskvy, asistenti gubernátora mají pro tento případ nachystány studené koupele a kapačky, uvádí zdroj Verstky. Oblast, kterou má gubernátor na starosti je podle novinářů webu poměrně malá a mobilizace se jí příliš nedotkla. Přesto je gubernátor oblasti vystresovaný z čekání na „zprávy z Kremlu“.

Koňak, šampus a vodka

V poslední době u politiků a podnikatelů vede z alkoholu koňak, šampaňské a vodka, tvrdí Danil Novikov z Fondu boje proti korupci. Úřady ale nakupují nejen místní alkohol, ale i ten z dovozu, například španělské, francouzské a italské značky, popřípadě vína ze Severní Makedonie. „Válka ani následné sankce nezastavily prodeje alkoholu, naopak,“ tvrdí Novikov. Obzvláště oblíbené jsou značky vodky Grey Goose z Francie a Belvedere z Polska.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv patří k milovníkům alkoholu, píše Verstka s odvoláním na několik zdrojů. Zprávy, které uveřejňuje na sociálních sítích, jsou podle webu psané, když je posilněn alkoholem. Naopak ruský prezident Vladimir Putin se alkoholu prý téměř nedotkne. Osoba blízká Kremlu dokonce uvádí, že je extrémně citlivý na opilé lidi. Co ale dělat se svými podřízenými, netuší.

O problémech s alkoholem v nejvyšších patrech ruské politiky psal opoziční ruský portál Meduza už loni v září. Zmiňoval, jak Putina dráždí zvýšená konzumace alkoholu. „Lidé od února snižují stres. Ministři, jejich náměstci, dokonce i někteří vicepremiéři, zaměstnanci prezidentské administrativy a Bezpečnostní rady, někteří gubernátoři,“ cituje web svůj zdroj. Stres je podle jeho slov způsoben „skutečnými škodami“ způsobenými válkou, ale také přetížením, protože téměř nikdo ze zúčastněných před 24. únorem nevěděl, že Putin zahájí útočnou válku proti Ukrajině, píše web.

O problémech s alkoholem, tentokrát ale v ruské armádě, se zmiňuje britské ministerstvo obrany v situační zprávě o bojích na Ukrajině, píše server Merkur.de. Zprávy naznačují, že za vysokými ztrátami v ruské armádě je právě alkohol a s nimi související trestné činy a další incidenty.

Alkohol není jediný únik z reality. Od loňského jara, když se ukázalo, že blesková válka na Ukrajině nevyšla, se civilní státní aparát rozdělil do tří skupin, píše web Verstka s odkazem na svůj vysoce postavený zdroj. První skupina jsou podle něj ti, kteří zavřeli oči a jdou s proudem za Putinem. „Dělají svou práci, nemluví a snaží se ani nemyslet,“ uvedl zdroj.

Druhou skupinou jsou podle něj „ti, kteří sami sobě přiznali, že země je ve slepé uličce a nemá smysl pracovat“. Lidé z této skupiny sice formálně plní své povinnosti, ale pouze v rutinním režimu a sféra jejich zájmu se přesunula na „alkohol, sport nebo lehké dívky“. V této souvislosti Novikov připomněl informace o nedávném nákupu kondomů, zapalovačů, energetických nápojů a cigaret v přepočtu za 1,32 milionu korun pro prezidentova manažera.

Tagy: