Úsporný balíček připraví zaměstnance o peníze. Spočítejte si, o kolik přijdete

Konsolidační balíček zabolí všechny

Konsolidační balíček

Vládní úspory ve schváleném konsolidačním balíčku budou mít dopad i na peněženky zaměstnanců. Od příštího roku totiž začnou pracovníci odvádět nemocenské pojištění a zaplatí také vyšší daně, pokud vydělají trojnásobek průměrné mzdy. V článku si můžete pomocí kalkulačky spočítat čistou mzdu po vládních změnách.

Od roku 2024 čekají na zaměstnance nepříjemné změny. Novinkou je například odvádění nemocenského pojištění. Pracovníkům rázem klesne čistý výdělek. V loňském roce činila průměrná mzda 40 353 korun. Od příštího roku by odvod nemocenského pojištění ve výši 0,6 procenta měl činit 242 korun za měsíc. Ročně by takový zaměstnanec přišel o 2 904 korun.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda schválila státní rozpočet se schodkem 252 miliard korun. I při započtení úspor

Lidé se ale musí připravit i na další zásah do jejich výdělků. Pokud pracovník v zaměstnaneckém poměru bude mít příjmy nad trojnásobek průměrné mzdy, tak bude muset platit i vyšší daň. Sazba bude ve výši 23 procent a dosud platila pro čtyřnásobek průměrné mzdy.

Vládní konsolidační balíček prošel Poslaneckou sněmovnou po dlouhých debatách v polovině října. Zlepšit má stav státního rozpočtu a ve dvou letech by měl pomoci ušetřit 150 miliard korun.

Změny pocítí nejvíce rodiny s dětmi

Jako hlavní změny vidí vládní koalice úpravu daně z přidané hodnoty, kdy bude snížená sazba na 12 procentech a základní na 21. Poradce premiéra Štěpán Křeček připustil, že krátkodobě se konsolidační balíček propíše dokonce do vyšších cen. Přesto v dlouhodobém horizontu se ukáže potřebnost úspor. „Samozřejmě do cenotvorby se balíček promítne. Krátkodobě se ceny mohou měnit v reakci na opatření. Dlouhodobě se z ekonomiky dostanou peníze pryč, které by šly na dluh,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS Křeček.

Kromě toho se zvýší i zdanění pro firmy z 19 na 21 procent.

Ministr financí Zbyněk Stanjura avizoval, že změny dopadnou na všechny občany plošně a nebudou výjimky. Podle analýzy společnosti BDO však budou nejvíce tratit rodiny s dětmi. Dojde totiž k omezení slevy na manžela či manželku ve výši 24 840 korun. Výjimka půjde nově uplatnit, pokud jeden z nich pečuje o dítě do 3 let věku. Zrušit se má sleva spíše známá pod pojmem školkovné. Současné znění umožňuje ročně uplatnit slevu za dítě ve výši až 17 300 korun. Více píšeme zde.

Tagy: