Konsolidační balíček zvýší příští rok lidem inflaci. Co si na něm ekonomové pochvalují?

Bude konsolidační balíček působit proinflačně?

Konsolidační balíček

Konsolidační balíček zvýší lidem inflaci a firmám marže. Tvrdí to prognóza České národní banky. Ekonom Štěpán Křeček pro CNN Prima NEWS řekl, že se jedná pouze o krátkodobý dopad, a poté se projeví pozitivní změny. Ekonomové celkově hodnotí úsporný balíček jako minimum nutného.

Konsolidační balíček prošel Poslaneckou sněmovnou za velké kritiky opozice. Podle ní jsou úsporná opatření černým pátkem pro českou ekonomiku. Za pravdu jim dávám prognóza České národní banky, podle které by měl lidem zvýšit inflaci. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že proinflačně působí zejména zvýšení spotřební daně z tabáku a lihu o deset procent. „Protiinflačně naopak snížení počtu sazeb DPH a přesuny vybraného zboží mezi nimi,“ uvedl Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš se omluvil Kalouskovi za slova o „zabití cez padáky“. Přepište dějiny, reagují politici

Přesuny vybraného zboží do nižší DPH se ale podle něj do koncových cen promítnou jen částečně. Firmy a prodejci si totiž spíše promítnou snížení do své marže. „Takže maržový mejdan zatím nekončí. Naopak, svůj vrchol má před sebou. Platit jej bude řadový občan,“ dodal Kovanda.

Poradce premiéra Štěpán Křeček připouští, že krátkodobě se konsolidační balíček propíše do vyšších cen. Přesto v dlouhodobém horizontu se ukáže potřebnost úspor. „Samozřejmě do cenotvorby se balíček promítne. Krátkodobě se ceny mohou měnit v reakci na opatření. Dluhodobě se z ekonomiky dostanou peníze pryč, které by šly na dluh,“ řekl pro CNN Prima NEWS Křeček.

Očekávat lze také snížení ekonomického růstu. To je podle Křečka pochopitelné, protože balíček vytváří v hospodářství restrikce. „Úspory ale sníží schodek a do ekonomiky půjde méně peněz na dluh,“ dodal.

Pouze minimum nutného, hodnotí Horská

Schválení balíčku neuniklo ani neúspěšné kandidátce na prezidenta Danuši Nerudové. Podle ní se jedná o malý krok z dluhové spirály. „Následovat musí ihned další reformy. Vzdělávání, zdravotnictví, daňový systém… Současně musí vláda začít podporovat podniky, výrazně snížit administrativu, regulace a investovat do infrastruktury. Jinak nám v EU ujede vlak,“ uvedla Nerudová doporučení pro současnou vládu.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská uvedla pozitivní a negativní dopady schválených změn. Podle ní je správné přibrzdění veřejného dluhu, snížení deficitu u veřejných rozpočtů, omezení spotřeby vlády, rozložení úspor, omezení daňových výjimek nebo omezení dotační politiky.

Záporně ale hodnotí daleko více věcí. Mezi ně patří pozvolný pokles strukturálního schodku, pomalé uzavírání nůžek mezi příjmy a výdaji, nárůst mandatorních výdajů, nedotažené daňové změny, nezdanění nezdravých potravin nebo odložení reformy regionálního školství.

Tagy: