Kdo úsporný balíček odskáče nejvíc? Podívejte se, o kolik peněz přijdou rodiny s dětmi

Na rodiny s dětmi dopadne úsporný balíček nejvíce

Úsporný balíček v Poslanecké sněmovně PČR

Úsporný balíček měl podle vlády Petra Fialy (ODS) dopadnout na všechny občany stejně. Analýza poradenské společnosti BDO ale ukazuje, že nejvíce postiženou skupinou obyvatel budou rodiny s dětmi. Důvodem je chystané zrušení či omezení daňových slev. O kolik rodiny s průměrným příjmem přijdou?

Poslanecká sněmovna většinově odsouhlasila hned několik zásadních změn, které budou mít dopad na většinu občanů a firem. A to formou rušení některých daňových výjimek, úpravou DPH nebo nepřímými daněmi. Analýza společnosti BDO však hovoří o tom, že největší zásah pocítí rodiny s dětmi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš se omluvil Kalouskovi za slova o „zabití cez padáky“. Přepište dějiny, reagují politici

Dojde totiž k omezení slevy na manžela či manželku ve výši 24 840 korun. Výjimka půjde nově uplatnit, pokud jeden z nich pečuje o dítě do 3 let věku. Zrušit se má sleva spíše známá pod pojmem školkovné. Současné znění umožňuje ročně uplatnit slevu za dítě ve výši až 17 300 korun.

Dopad na rodiny je také kvůli zavedení příspěvku na nemocenské pojištění zaměstnanců. „V procentuálním vyjádření nejvíce zvýší daňové a odvodové zatížení u rodin s dětmi staršími 3 let, kdy má rodič zaměstnanecký příjem okolo 40 až 50 tisíc měsíčně a druhý rodič je doma s dětmi. Zde se dostáváme na úroveň až o 10,5 procenta vyšších odvodů,“ uvedla daňová poradkyně Monika Lodrová z BDO.

Podle ní se jedná o extrémní případ a většina rodin s dětmi budou mít zvýšení okolo 2 až 5 procent hrubé mzdy.

Konsolidační balíček se podle Lodrové zásadně dotkne také zaměstnanců s příjmy mezi 1,5 milionu korun a 2,1 milionu korun ročně. Ti totiž budou nést plné odvody na sociální zabezpeční a zároveň budou zdaněni vyšší sazbou daně. „Rozdíl pak samozřejmě bude o to vyšší, pokud má takovýto poplatník v domácnosti dítě či děti starší 3 let a doposud uplatňoval slevu na manžela či školkovné. Zde se pak dostáváme na zvýšení daní a odvodů okolo 5 procent hrubé mzdy,“ řekla Lodrová.

Vláda Petra Fialy (ODS) ustoupila od zrušení daňového zvýhodnění pro zaměstnanecké benefity. Ty budou osvobozeny od daně z příjmu do poloviny průměrné mzdy. Lidi je tak budou mít bez zdanění do 21 938 korun, měsíčně 1 832 korun. Odvodové zatížení zaměstnanců se tím může ještě zvýšit.

Úspory padnou i na živnostníky a podnikatele

Kromě zaměstnanců dopadnou změny i na osoby samostatně výdělečně činné. OSVČ ale mohou uplatnit paušální výdaje. Podle Lodrové si živnostníci a podnikatelé pohorší o 2 až 4 procenta v závislosti na svých příjmech.

Sněmovna schválila zvýšení minimálního vyměřovacího základu, který roste u hlavní samostatné činnosti z 25 procent průměrné mzdy na 40. Navýšení poroste postupně o 5 procent ročně. „OSVČ tedy v roce 2023 zaplatí minimální zálohu na důchodovém pojištění ve výši 2 944 korun, po zvýšení na 30 procent průměrné mzdy v roce 2024 by odvod činil asi 3 532 korun. Ten však bude reálně ještě vyšší z důvodu navýšení průměrné mzdy na rok 2024, a to zhruba 3 852 korun,“ uvedla Lodrová.

Ta také upozorňuje, že u osoby samostatně výdělečně činné, která hradí sociální pojistné ze skutečného vyměřovacího základu, dojde ke zvýšení na 55 procent základu daně.

Tagy:
rodina ODS průměrná mzda daň vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR