Spolu v eurovolbách? Ústupek pro Fialovu kariéru, míní Kubáček. Podle Koreckého ODS riskuje

Lídři koalice Spolu

360° 3.11.2023

Za ústupek pro kariéru premiéra Petra Fialy (ODS) označil politolog Jan Kubáček společnou kandidátku koalice Spolu do voleb do Evropského parlamentu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS zároveň zmínil, že zde vzniká kandidátka, která je „jedno velké přemlčení“. Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého jde o velký risk ODS, protože se na kandidátce vyskytují politici s „absolutně rozdílnými názory“.

Strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 půjdou do červnových voleb do Evropského parlamentu společně, tedy v koalici Spolu. „Je to jeden velký kompromis a ústupek tomu, aby vláda držela pospolu dál, aby si Petr Fiala prodloužil kariéru a aby dominovala značka Spolu,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Kubáček s tím, že je to na úkor domácí politiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš by byl v Bruselu zoufalý. Volby budou referendem o vládě, shodli se komentátoři

Vládní strany podle něj totiž přijaly logiku, že volič mávne rukou a řekne si, že eurovolby budou jen referendem o vládě. „Kuriózně by se chtělo říct, že v momentě, kdy Evropská unie stojí na nejzásadnějších rozporech a na křižovatce mnoha velmi fatálních témat ovlivňujících naši budoucnost a životní úroveň, tak tady vzniká kandidátka, která je jedno velké přemlčení,“ řekl Kubáček. Vládní strany prý jen chtějí hlas, aby se dostaly do Evropského parlamentu a poté se rozešly. Kubáček se domnívá, že na tom vydělají lidovci a TOP 09. „Jestli někdo umí individuální kroužkovací kampaň, tak jsou to právě lidovci a Luděk Niedermayer za TOP 09,“ podotkl politolog.

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký společnou kandidaturu označil za velký risk pro ODS. „Pro řadu voličů to zamlží obraz, co vlastně volí. Na jedné kandidátce se totiž nacházejí politici, od nichž voliči pět let od minulých voleb do europarlamentu slyšeli absolutně rozdílné názory,“ pronesl Korecký.

Volič podle něj dostává mix politiků. „Bezprostředně po sečtení volebních hlasů se rozejdou do různých frakcí. Celý ten efekt je více domácí než evropský, protože to bylo dělané s cílem udržet vládní koalici a podpořit značku Spolu,“ zdůraznil komentátor.

Tagy: