Ukrajinci ztrácejí morálku. Další mobilizace je nevyhnutelná, má jasno vojenský historik

Ukrajinští vojáci ostřelují ruské pozice.

Vojenský historik Řepa o klesající morálce v ukrajinské armádě

Na morálce ukrajinské armády se podepisuje hlavně vleklost konfliktu, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský historik Tomáš Řepa. Břemeno války podle něj nenesou obyvatelé napadené země stejnou měrou. Nově jmenovaný velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj prý bude muset – stejně jako jeho předchůdce Valerij Zalužnyj – šetřit vlastní jednotky v obraně a maximalizovat ztráty na straně nepřítele. Expert také zdůraznil, že další mobilizace je nevyhnutelná.

O úpadku morálky mezi ukrajinskými obránci má historik přímá svědectví. „Dobrá nálada mezi nimi není. Je nutné si uvědomit, že morálka a motivace je tím hlavním, co odlišuje ukrajinské a ruské jednotky. Jestliže bráníte vlastní domov, odhodlání je pak mnohem větší,“ pronesl expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Gregorová: Podpora Ukrajiny? Evropa by měla přidat. Je na místě zamezit maďarskému vydírání

Protahování válečného konfliktu se odráží na únavě mezi vojáky. „Břemeno války nenesou všichni stejnou měrou. Dobrovolníci, kteří nastoupili ihned po jejím propuknutí, jsou na frontě nepřetržitě a odpočinuli si pouze epizodně,“ shrnul Řepa.

Nyní je prý nutné „napnout síly“ a přizpůsobit se charakteru konfliktu. „Obránci musí přejít na jiný způsob boje a Rusy utahat. K tomu je však potřeba dostatečná míra motivace a morálky,“ zdůraznil. Historik rovněž hovořil o výrazných změnách v čele ukrajinské armády.

„Nový velitel Syrskyj bude muset dělat to stejné, co jeho předchůdce. Bude nezbytné šetřit vlastní jednotky v obranných liniích a maximalizovat ztráty okupantských sil, jelikož se jedná o jedinou strategii, která může nepřítele zastavit či aspoň zbrzdit,“ konstatoval Řepa.

Další kolo mobilizace je i z toho důvodu podle experta nevyhnutelné. „Tento proces by mohl přispět k vytvoření rezervy, aby Ukrajinci v horizontu dalších měsíců mohli přemýšlet nad vlastními ofenzivními výpady,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové jsou krůček od dobytí důležitého města. Zachrání nás jen zázrak, přiznávají Ukrajinci

Tagy:
armáda voják Ukrajina morálka mobilizace ruská armáda Rusko vojenský historik ukrajinská armáda ruská invaze na Ukrajinu Valerij Fedorovyč Zalužnyj Tomáš Řepa ofenziva Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj Ozbrojené síly Ukrajiny