Červenka vyhrál produktivitu MS. Ovládl ji jako čtvrtý český hokejista v historii

Útočník Roman Červenka vyhrál jako čtvrtý český hokejista v historii produktivitu mistrovství světa. Šestatřicetiletý kapitán bronzového týmu šampionátu v Tampere a Helsinkách pomohl k zisku medaile 17 body za pět branek a 12 asistencemi z deseti utkání. Český tým si připsal i další individuální úspěch. David Pastrňák se díky sedmi gólům podělil s Kanaďany Cozensem a Duboisem o pozici nejlepšího střelce MS, přestože se k týmu přidal po vypadnutí ze Stanley Cupu až ve čtvrtém utkání základní skupiny.

Červenka se zařadil po bok Vladimíra Martince, Vladimíra Vůjtka a Martina Procházky. Martinec vyhrál produktivitu v dobách Československa v roce 1976 v Katovicích, kde se podílel na zisku zlata 20 body za 9 branek a 11 přihrávkami v deseti zápasech.

Vůjtek s Procházkou společně kralovali kanadskému bodování v roce 1997 na šampionátu hraném také v Helsinkách, Tampere a Turku, kde nasbírali po 14 bodech za sedm gólů a stejný počet asistencí. Vůjtek to zvládl v osmi zápasech, Procházka v devíti.

Červenka navíc vytvořil druhý nejlepší zápis českého zástupce v dějinách. Předčil trio Jiří Novák, Milan Nový a Jakub Voráček, které mělo z MS po 16 bodech shodně v 10 duelech. Novák v roce 1976 zaznamenal 9 tref a 7 asistencí, Nový o rok později pomohl k obhajobě titulu ve Vídni šesti brankami a deseti přihrávkami a před třemi roky v Bratislavě stačily Voráčkovi čtyři trefy a 12 asistencí jen na 4. místo.

Tagy:
historie hokejista produktivita David Pastrňák Stanley Cup gól hokej zápas sport kanadské bodování Martin Procházka Tampere Roman Červenka Mistrovství světa v ledním hokeji Jokerit Helsinky Vladimír Vůjtek MS v hokeji 2022 Vladimír Martinec