Hrůza v Mannheimu: Útočník pobodal policistu, je v ohrožení života. Pachatele zneškodnili

Útočník s nožem v pátek na politickém mítinku v německém městě Mannheim pobodal několik lidí, včetně zasahujícího policisty. Na kanálu YouTube běželo vše v přímém přenosu. Policista, kterému pachatel zasadil ránu do zad a do krku, je v ohrožení života a aktuálně podstupuje několikahodinovou operaci. Útočníka, jehož totožnost je zatím nejasná, zneškodnil další z policistů. Informoval o tom deník Bild. Vyšetřování podle agentury DPA převzalo oddělení pro ochranu ústavy státního zastupitelství v Karlsruhe.

Útočník s nožem v ruce zaútočil v Mannheimu na protiislámského aktivistu Michaela Stürzenbergera během jeho vystoupení na mítinku na náměstí Marktplatz, informoval německý deník Bild. Šlo o akci spolku Pax Europa, který bývá označován za pravicově populistický a kritický k islámu.

ČTĚTE TAKÉ: Čech vytáhl pistoli na matky s dětmi. Policisté ho pustili, rodiče v Kostolišti mají strach

Podle policie došlo k incidentu kolem 11:35. Bild píše, že se útok zdá být plánovaný. Útočník podle něj šel cíleně po Stürzenbergerovi. Muž v tmavé bundě s kapucí a teplákové soupravě strhl svou oběť na zem a začal ji bodat nožem s velkou čepelí.

Zmatený policista zaklekl oběť

Během krvavého počínání běžel živý přenos z akce, několik jejích účastníků navíc útok natočilo. Ze záznamů je vidět, že přihlížející se snažili útočníka zastavit, muž se však vytrhl a napadl policistu, kterého bodl do zad a krku. Běsnění zastavil až další policista, jenž agresora střelil. Jak těžké zranění muž utrpěl, není zatím jasné.

Agresora se snažil zastavit i jeden ze Stürzenbergerových zaměstnanců. Pachatele povalil na zem a držel ho. Nicméně když zasáhla policie, byla podle deníku Bild zprvu zmatená. Strážci zákona totiž zřejmě nevěděli, kdo je útočník a kdo oběť. Jeden z policistů se vrhl na zaměstnance protiislámského aktivisty a klečel na něm, mezitím ale jeho samotného napadl útočník s nožem.

Pobodaná noha a obličej

Podle serveru rozhlasové a televizní stanice SWR bylo při útoku zraněno celkem šest lidí. Je mezi nimi policista, který je podle agentury DPA v ohrožení života. Všichni byli převezeni do nemocnice, policistu operují. Další nebezpečí podle policie nehrozí. Zda byl útok politicky motivovaný, policie vyšetřuje.

Stürzenberger byl při útoku zasažen do nohy a obličeje. „Dostal zásah do nohy a obličeje a podstupuje urgentní operaci. V ohrožení života není. Jedná se o druhý vážný útok na něj,“ řekla kolegyně aktivisty Stefanie Kizinová. V roce 2022 udeřil Stürzenbergera v Bonnu do obličeje muslim.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová uvedla, že pozadí a motivy činu objasní policisté. „Pokud z vyšetřování vyplyne islamistický motiv, šlo by o opětovné potvrzení velkého nebezpečí plynoucího z islamistických násilných činů, před nimiž jsme varovali,“ řekla ministryně.

Násilný čin odsoudili politici napříč politickým spektrem, včetně kancléře Olafa Scholze. „Záběry z Mannheimu jsou strašné,“ napsal Scholz na platformě X. „Několik lidí atentátník těžce zranil. Myslím na oběti. Násilí je v naší demokracii naprosto nepřijatelné. Pachatel musí být přísně potrestán,“ dodal šéf německé vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policisté zasahovali ve škole na Olomoucku. Prověřovali oznámení o uložení výbušniny

Tagy: