Tragický útok v Praze: Rozbuškou mohl být i stres z Vánoc, myslí si sociolog

Při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze zabil střelec deset lidí a desítky dalších zranil. Těsně před 16. hodinou byl eliminován, je po smrti. Redakce CNN Prima News oslovila sociologa Vojtěcha Bednáře s dotazem, zda se dala střelba čekat.

SLEDUJEME ONLINE: Střelba na Filozofické fakultě: Na místě jsou mrtví a zranění, pachatel je po smrti

Podobné incidenty jsme dosud znali zejména ze Spojených států amerických. Dalo se čekat, že k něčemu podobnému dojde také v České republice?

Naše kultura není stavěná na incidenty tohoto typu, máme úplně jiný vztah ke zbraním. Občas se stane, že někdo, kdo je stresově přetížený, nebo vyšinutý, se tímto způsobem zachová. Jsou to ale absolutní výjimky. V té americké kultuře je to mnohem častější než u nás. Když se stane něco takového, je to buď jednotlivec, který musí být nějakým extrémním způsobem zatížen, aby něco takového provedl.

A ta druhá možnost?

Druhá možnost je, že je to někdo, v kom se velmi dlouho sbíralo něco negativního. Pokud se ptáte, zda to mohou způsobit mediální ohlasy střeleb ze zahraničí, tak vliv mají. Ale naše kultura na rozdíl od americké se chová spíše jako brzda a sama o sobě tomuto druhu násilí nepřeje.

Hodně se mluví o tom, že na lidi doléhá stres z Vánoce, že je zima, brzy tma...

Ano, to vliv určitě má. Ale zdaleka největší vliv má to, že období Vánoc je u nás spojeno s velmi výrazně ritualizovanými emocemi. S Vánocemi spojujeme emoce, pozitivní i negativní. Ty emoce pak u nás posilují naše chování. K tomu se přidávají právě věci, jako jsou změny teploty či světelného cyklu, to tvoří kontribut. Ale to nejdůležitější je vědomí blížícího se svátku, ke kterému vážeme velké množství emocí.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

Tagy:
střelba Praha Vojtěch Bednář