Útočník ze školy může mít na svědomí i vraždy v Klánovicích, popsala hrůzy policie

Policisté v okolí místa činu dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese

Další tiskový brífink ministra vnitra a policie ke střelbě v Praze

Nejtragičtější případ střelby v Česku může podle policie souviset s dvojnásobnou vraždou v Klánovicích. Vyšetřovatelé ve střelcově domově na Kladensku nalezli indicii, která by mohla propojit oba incidenty. Vazbu na oběti z Klánovického lesa – mladého otce a několikaměsíční dceru – nicméně policisté nenalezli. Kriminalisté dále dávají dohromady důkazy, možným klíčem by mohl být arzenál nashromážděný na univerzitě či v domě v Hostouni.

Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno, z toho deset těžce. Mrtvý je i střelec, který zřejmě spáchal sebevraždu. Podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň ve středních Čechách, který dosud neměl záznam v trestním rejstříku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svědkyně o hrozivé střelbě v Praze: Policista mi skočil na kapotu a křičel, ať utečeme

Policejní prezident Martin Vondrášek večer novinářům posléze řekl, že v budově fakulty byl obrovský arzenál zbraní a střeliva. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více, uvedl. Policie podle něj pracuje s verzí, že střelec má na svědomí i muže a kojence z Klánovického lesa.

Policie po pachateli tohoto činu od pátku zatím marně pátrala, jeho totožnost dosud neznala. Podle Vondráška souvisí možné propojení obou případů s tím, co policie dnes našla na Kladensku v místě úmrtí muže, který byl údajně otcem střelce z fakulty. Žádnou jeho vazbu k těmto obětem ani k lokalitě přitom zatím nezjistila.

Policie ve 12:20 dostala informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že muž bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní budovu filozofické fakulty, střelba se ale následně uskutečnila v hlavní budově na náměstí Jana Palacha.

Policie po ohlášení střelby okolí budovy uzavřela, odkláněla dopravu a vyzvala občany, aby se v oblasti nezdržovali a nevycházeli ven. Studenti i zaměstnanci fakulty se zamkli a zabarikádovali v učebnách a v knihovně. Poté je policie evakuovala do nedalekého Rudolfina a v budově školy začala s pyrotechnickou prohlídkou.

Před 16:00 policie oznámila, že pachatel byl zneškodněn. Později upřesnila, že zřejmě spáchal sebevraždu, stříleli na něj ale i zasahující policisté. „Střelec byl eliminován. Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných,“ uvedla.

Záchranná služba nejdříve oznámila, že mrtvých je 11 včetně útočníka, policejní prezident později řekl, že obětí je víc než 15, večer upřesnil, že je potvrzeno 14 obětí a 25 zraněných. Pacienty rozvezly sanitky do několika pražských nemocnic. Identitu zemřelých zatím policie zjišťuje a ověřuje.

Během zákroku nebyl zraněn nikdo z policistů ani ostatních složek integrovaného záchranného systému. Všichni mrtví zemřeli podle dosavadního vyšetřování v budově fakulty, ačkoliv jednoho z nich našla policie ležet venku na ulici.

K TÉMATU: O tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se informuje i ve světě. Smutnou událost zaregistrovala americké CNN i britská BBC.

Tagy: