Útok, který v EU nemá obdoby. Němcová obvinila Středulu z eskalace napětí, ten žádá omluvu

Bezprecedentní útok, který v Evropské unii nemá obdoby. I takové reakce zaznívají po prohlášení senátorky Miroslavy Němcové (ODS), že v souvislosti s vlivem Ruska „ANO, Středula a ke zradě vždy připravení komunisté eskalují napětí a chtějí svrhnout naši vládu“. Omluvu za její slova žádá předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Slovensko: exministr obrany Jaroslav Naď informoval o platbách z Ruska pro Smer na ovlivnění voleb. Rusko se sune přes Maďarsko a Slovensko i k nám. Asi proto byl Babiš u Orbána. Proto ANO, Středula a ke zradě vždy připravení komunisté eskalují napětí a chtějí svrhnout naši vládu,“ uvedla Němcová na svém Twitteru.

Reakce na její prohlášení na sebe nenechaly dlouho čekat. „Paní Němcová, svým slovníkem o vnějším nepříteli, který nás akutně ohrožuje, vnitřních zrádcích a tak dále jste momentálně komunistům (těm echt, z doby před 40+ lety) nejblíže právě vy,“ napsal matematik a analytik Michal Hanko.

Odborové svazy vyhlásily stávkovou pohotovost:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda předvádí chaos skoro jako Babiš. Je úspěch, že se nerozložila, hodnotí politolog

Ozvali se i někteří čeští novináři. „Významná senátorka za ODS říká, že odbory jsou ruský agent. Takový útok na protějšky vlády v tripartitě je mimo demokratickou politiku. Omluvu od ní má žádat Petr Fiala coby předseda strany. Leda by souhlasil,“ uvedl na sociálních sítích redaktor Listů Patrik Eichler.

Podobně reagovala také místopředsedkyně ČSSD Daniela Ostrá. „Bezprecedentní útok na odbory, který nemá v EU obdoby. Chování odborů je zcela v souladu s jejich rolí – pokud vládní politika poškozuje zaměstnance, odbory konají. Senátorka Miroslava Němcová útočí na samou podstatu sociálního dialogu. Ano, premiér Petr Fiala má jednat,“ uvedla.

Ke kritice se vyjádřil i zmíněný Středula. „Žádám omluvu za takové lži paní Němcové a věřím, že k tomu vybídne také premiér Petr Fiala a ODS,“ ohradil se proti nařčení.

Němcová ve svém prohlášení reagovala na slova slovenského exministra Nadě, podle kterého se Rusko údajně snaží zmanipulovat zářijové volby na Slovensku. „Občan Slovenské republiky byl v Rusku převzít peníze ve prospěch Směru k manipulaci voleb. Tři nejvyšší ústavní činitelé dostali zpravodajskou informaci ze zahraničí o osobě, čase a místě. Informaci má i policie,“ řekl Naď podle webu tvnovinky.sk ve vysílání televize Markýza. Více k tomu odmítl sdělit, protože jde podle něj o utajovanou infromaci.

Tagy: