Vláda předvádí chaos skoro jako Babiš. Je úspěch, že se nerozložila, hodnotí politolog

Politolog Lukáš Jelínek

K věci 29.5.2023

Úspěch všech vládních reforem je ten, že se Fialův kabinet ještě nerozložil, uvedl v pořadu K věci politolog Lukáš Jelínek. Změny Fialova kabinetu zhodnotil jako dílčí a zkritizoval i jeho komunikaci. „Příliš se neliší od chaosu, který jsme zažívali v dobách covidu s vládou Andreje Babiše (ANO),“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Nynější chaos se příliš neliší od toho, který jsme zažívali v dobách covidu s vládou Andreje Babiše. Možná to trochu svědčí o tom, že politické strany uvažují v horizontu jednoho volebního období od jedněch voleb k těm dalším, ve kterých chtějí uspět,“ zhodnotil komunikaci vlády Jelínek.

ČTĚTE TAKÉ: Obstrukce? Schillerová může přinést nový spacák, ale změnu vládního balíčku ne, míní expert

Na „nekomunikaci“ si často stěžuje opozice, podle politologů ale kabinet ani dostatečně nevysvětluje ony „nepopulární kroky“, ke kterým musí přistupovat, jako je třeba důchodová reforma. „Jsme svědky jenom jakéhosi záplatování. Toho, že se vytváří konsolidační balíčky, jako když se skládají sklíčka do mozaiky,“ nebral si servítky politolog.

Scénář jako na Slovensku?

Připomněl, že ačkoliv vláda jedná zmatečně, stále drží pohromadě. „Myslím, že největší úspěch všech reforem, které se chystají, je, že se na nich vládní koalice nerozložila,“ podotkl a připomněl politickou situaci na Slovensku.

Připustil však, že do konce volebního období se může vše změnit. „U (Fialova) kabinetu byla vidět ta vůle uspokojit každého z těch koaličních partnerů, bohužel i za tu cenu, že reformy jsou dílčí, z mého pohledu docela nahodilé, a hlavně neprovází je žádný příběh, který by je dokázal lidem přiblížit,“ doplnil s tím, že voličům se má politika odvyprávět formou příběhů.

Vládní kroky zhodnotili i komentátoři Zlámalová a Kolář

Vládní zástupci však často připomínají, že ke škrtům bylo nutné přistoupit už dávno. Nyní je dle jejich slov „za pět minut dvanáct“. Dodávají, že státní pokladu zatížily pandemie koronaviru, ale i válka na Ukrajině a s ní spojená energetická krize.

Tagy: