Útok na královnu Alžbětu II.: Na hrad Windsor pronikl ozbrojený muž, policie ho zatkla

Britská královna Alžběta II.

Útočník u královny

Britská policie v sobotu zatkla 19letého údajně ozbrojeného muže, který pronikl na pozemky hradu Windsor. Informovala o tom zpravodajská televize Sky News. V sídle nedaleko Londýna tráví Vánoce královna Alžběta II. Podle policie muž nepronikl do žádné z budov a během několika chvil byly spuštěny příslušné bezpečnostní procesy.

Britská policie uvedla, že členové královské rodiny byli o incidentu informováni a veřejnosti nic nehrozí. Policie doplnila, že dotyčný muž ze Southamptonu byl zadržen kvůli podezření z nedovoleného vstupu na chráněné místo a z držení útočné zbraně.

„V tuto chvíli zůstává ve vazbě,“ řekla policejní komisařka Rebecca Mearsová. Ze sdělení však není jasné, jakou přesně zbraň u sebe muž měl.

Pětadevadesátiletá Alžběta II., která na Windsoru strávila většinu covidové pandemie, zůstává na hradě kvůli pandemii i přes zimní svátky, ačkoli obvykle v tuto dobu pobývá na svém východoanglickém sídle Sandringham.

Vánoce na Windsoru slaví společně se synem Charlesem, jeho manželkou Camillou a dalšími příbuznými.

Incident se stal kolem 8:30 místního času (9:30 SEČ) a nezdá se, že by narušil jakékoli plány královské rodiny. Charles, Camilla a další členové rodiny byli dopoledne zachyceni fotografy při příjezdu do kaple sv. Jiří v hradním komplexu, uvedla agentura Reuters.

Bezpečnostní incidenty u britských královských rezidencí nejsou časté. Nejvážnější z doby panování současné královny se stal v roce 1982, kdy vetřelec vyšplhal po zdi Buckinghamského paláce a dostal se až do místnosti, kde ležela Alžběta II. v posteli.

V roce 2016 se muž, který byl už dříve odsouzen za vraždu, přiznal k tomu, že neoprávněně vnikl do ochranné zóny kolem Buckinghamského paláce a ptal se, zda je královna doma.

Tagy: