Ukrajinský útok skončil dřív, než začal. Rusové zmasakrovali elitní výsadkáře, popisuje analýza

List The Wall Street Journal se dostal k dalším detailům, které odkrývají pozadí loňské, neúspěšné ukrajinské protiofenzivy. Podle analýzy se protiútok nedařil od prvních hodin. Parašutisté jako elitní vojáci měli v poslední fázi nepřítele dorazit, místo toho se ale sami ocitli uprostřed masakru.

Od začátku letní ukrajinské protiofenzivy už uplynulo více než půl roku. Teprve nyní se dostávají k široké veřejnosti podrobnosti protiútoku a důvody, proč nakonec dlouho očekáváná operace Kyjeva selhala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci šli k Američanům na kobereček. Analýza odkrývá hádky nad zpackaným protiútokem

Už v prosinci list Washington Post informoval, že Ukrajinci museli jít k Američanům na kobereček, protože se neřídili plánem vypracovaným spojenci. Wall Street Journal teď přidal další informace, a to přímo z loňského bitevního pole.

Protiofenziva Ukrajiny se rozbíhala v červnu a červenci, už od počátku ale armádu Kyjeva trápily velké ztráty. Kvůli dlouho odkládaným operacím totiž měli Rusové čas vybudovat obranný val a očekávané místo protiofenzivy zasypali minami. Právě ty se staly jedním z hlavních problémů ukrajinských vojáků v první linii.

Pak přišli na řadu výsadkáři. Stejně jako v ruské armádě i v té ukrajinské šlo o zkušené a dobře vycvičené vojáky. Původní plán byl takový, že parašutisté dotáhnou protiofenzivu do úspěšného konce. Jenže když v srpnu přišli na řadu, nedostali se do žádných zajištěných pozic, ale do krvavé vřavy.

Jednu z elitních jednotek vedl kapitán Anatolij Charčenko. „Jejich původní cíl, útok na kopec u vesnice Verbove, byl skromný. Během několika minut se však vše zvrtlo,“ napsal list The Wall Street Journal.

Krátce po úsvitu 12. srpna se skupina ukrajinských parašutistů blížila k cíli podél linie stromů mezi poli. Charčenkovi muži pracovali s informací, že veškeré nepřátelské drony jejich obrana vyřadí z provozu. Když se proto nad jednotkou objevila skupina bezpilotních letadel, vojáci je považovali za přátelské stroje. To ale byla osudová chyba.

Uprostřed masakru

„Drony začaly shazovat výbušniny. Stromy se otřásaly pod kulometnou palbou. Kolem nich vybuchovaly granáty z automatických odpalovacích zařízení,“ popisuje analýza průběh útoku.

Později museli sami ukrajinští vojáci odrážet útoky ruských vojáků. Charčenkova jednotka ztratila polovinu mužů. Parašutisté místo toho, aby upevňovali pozice získané při protiofenzivě, museli bojovat o holý život. Jednotka se proto musela stáhnout.

Příběh Charčenkovy jednotky je dalším střípkem, který rozkrývá pozadí ukrajinské protiofenzivy. Operace, která měla podle mnohých západních expertů zvrátit situaci na bojišti, nakonec s pozicemi na frontě prakticky nehnula.

„Největším problémem mohlo být to, že Ukrajina nebyla dostatečně vyzbrojena, aby pronikla ruskou obranou. USA a spojenci byli ochotni poskytnout obrněná vozidla pro protiofenzivu, ale už ne moderní stíhačky, které jsou pro západní armády klíčové. Odvaha Ukrajinců, jako jsou ti v Charčenkově rotě, která přinesla vítězství v roce 2022, už nestačila proti zakořeněné obraně,“ uvedl Wall Street Journal.

Ukrajinci sami přiznali, že se fronta zadrhla. Že nejde o žádné dynamické bojiště, ale o regulérní zákopovou válku známou z první světové války.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pomoc západních zemí Ukrajině

Tagy: