Ukrajinský protiútok selhal, plán byl zlomit Rusy hned. Analýza popisuje chaos při postupu

Ukrajinská armáda zkoušela prorazit linii Rusů už na začátku června a v současnosti už nasadila prakticky všechno, co měla k dispozici. K tomuto závěru dospěla rozsáhlá analýza publicistického armádního webu War on the Rocks. Text je v přímém rozporu s tím, co tvrdí mnozí západní experti – a sice že hlavní nápor teprve přijde.

Na začátku června započala dlouho očekáváná ukrajinská protiofenziva. Západ s obrovským očekáváním sledoval dění na frontě a čekal, jak úspěšně Ukrajinci naloží s poskytnutou moderní technikou. Jenže žádný gigantický průlom v prvních dnech protiútoku nepřišel.

Západní experti, například ti oslovení americkou televizi CNBC, posléze začali situaci hodnotit s tím, že Ukrajina v prvních části protiofenzivy pouze ohmatávala frontu a hledala nejslabší místa ruské obrany. Pravý úder měl teprve přijít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové jsou schopní a nebojácní. Realita vypadá jinak než v médiích, líčí Ukrajinci ze severu

To ale podle nové a rozsáhlé analýzy webu War on the Rocks nebyla pravda. Podle ní chtěli Ukrajinci skutečně prorazit ruskou linii už v úvodu protiofenzivy. Kyjev měl hned na začátku delegovat velké množství západní techniky a ihned poslal do akce také pět z devíti brigád složených z vojáků, kteří prošli výcvikem v zemích NATO. Kvůli souhře faktorů se ale rychlý protiútok nepovedl.

Spěšný výcvik

Hlavním a přetrvávajícím problémem Ukrajinců je podle analýzy nedostatek zkušeností. V zemích NATO dostali vojáci Kyjev trénink ve vedení boje, který se zásadně odlišoval od toho, jaký Ukrajinci doposud aplikovali. Výcvik byl navíc krátký. V momentě protiofenzivy pak nastal zmatek.

„Je ale potřeba zmínit, že i západní armády, jež by byly nucené nasadit jednotky, které by měly za sebou pouze několikaměsíční trénink, by se potýkaly s podobnými problémy,“ napsal web War on the Rocks.

Nedostatek zkušeností se měl projevit především v nedostatečné kooperaci mezi jednotlivými složkami armády. „Počáteční útok se stal obětí nesčetných problémů, týkajících se plánování, průzkumu a koordinace a o kterých se hodně mluvilo ve zprávách,“ uvádí analýza.

Střelba do vlastních

Roli pak měla sehrát i smůla. Část vojáků se v kritický moment nemohla zapojit do protiofenzivy a na bitevní pole se dostala až v nepříznivém čase. „Jedna ukrajinská jednotka se potýkala s problémy, kvůli nimž o několik hodin zmeškala protiútok. To znamená, že se zapojila do operace až dlouho poté, co odezněla hlavní potlačovací dělostřelecká střelba, čímž se dostala do zranitelné pozice vůči již nepotlačované dělostřelecké a raketové palbě Rusů,“ napsal web War on the Rocks.

Podle analýzy si pak ukrajinské jednotky pletly spřátelené síly s nepřátelskými a údajně měly omylem pálit do vlastních řad.

Odborníci webu War on the Rocks poukazují na to, že přes všechny potíže dosáhly většiny územních zisků právě ty ukrajinské jednotky, které prošly výcvikem na Západě. Jen onen osvobozený kus území nebyl doposud tak velký, jak se čekalo.

Válka se podle analýzy po bleskovém výpadu Ukrajinců, který nevyšel, znovu vrací do opotřebovávací fáze. Kyjev má mít k dispozici dostatek vojenských prostředků, aby mohl ve válce pokračovat. Drtivou většinu z nich už ale nasadil do boje.

Tagy:
válka armáda invaze Ukrajina analýza neúspěch Rusko důvody ruská invaze na Ukrajinu protiofenzíva