Útok žháře, či msta? Požár domu na Svitavsku mohl někdo úmyslně založit

Požár domu na Svitavsku mohl někdo úmyslně založit.

Požár na Svitavsku

Požár s podezřelými okolnostmi vyšetřují kriminalisté na Svitavsku. Neznámý pachatel v pondělí po půlnoci pravděpodobně vhodil do domu hořící předmět. Není jasné, zda mohlo jít o útok žháře, nebo například vyřizování účtů.

Na první pohled to zvenčí není hned poznat, uvnitř jednoho z domů u silnice ve Starém Městě na Svitavsku ale hořelo. Požár v pondělí krátce po půlnoci zachvátil celý byt.

ČTĚTE TAKÉ: U Atén zuří požár: Tak blízko městu nikdy nebyl, tvrdí experti. Hasiči našli uhořelou ženu

„Na místě události bylo při zásahu pět jednotek, které požár dostaly pod kontrolu po 23 minutách od nahlášení operačnímu středisku,“ uvedl mluvčí hasičů Miroslav Polák pro CNN Prima NEWS.

„Hořel obývák, kuchyně, všechno. Podle toho, jak to hořelo, tak to musel někdo zapálit. Tam nebylo, co by chytlo,“ myslí si sousedka a zároveň příbuzná majitelů domu, kterou CNN Prima NEWS oslovilo.

Její domněnka by mohla být správná. Požár má podezřelé okolnosti. Jeho založení mohlo být úmyslné. Možná dokonce někdo dovnitř hodil zatím nespecifikovaný hořící předmět. Událost si už převzali kriminalisté.

„Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze dvou trestných činů – poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Při ohledání místa činu policisté použili i speciálně vycvičeného psa na vyhledávání akcelerátorů hoření,“ upřesnila policejní mluvčí Dita Holečková.

Na místě byl i vyšetřovatel hasičů, který zatím příčiny požáru vyšetřuje společně s policií. V domě během řádění živlu nikdo nebyl. Jeho obyvatelka se tam právě vracela.

„Ona přijela domů, kouřilo se z baráku, tak zavolala hasiče. A do čtyř minut tady byli. My jsme to nevěděli. To bylo v noci kolem jedné hodiny, půl jedné,“ dodala sousedka.

Motiv činu případného pachatele není známý. Způsobená škoda je předběžně odhadnutá na dva miliony korun. Pokud by kdokoli měl k případu či osobě pachatele nějaké informace, kriminalisté je určitě uvítají.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Motorový vlak začal hořet mezi stanicemi na Českolipsku. Hasiči evakuovali 39 lidí

Tagy:
požár CNN Prima NEWS Pardubický kraj trestná činnost Staré Město okres Svitavy trestná činnost, právo a spravedlnost katastrofy, nehody a mimořádné události