Útoky dronů na Rusko? Logický krok, může ale vyvolat jadernou odvetu Kremlu, obává se expert

Poškozená obytná budova v Moskvě

360° 1.6.2023

Přetrvává obava z toho, že aktivitami na ruském území může být Moskva vyprovokována k použití jaderných zbraní. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to v reakci na dronový útok uvedl bývalý náměstek ministerstva obrany pro vyzbrojování a diplomat Daniel Koštoval. Pokud za útokem stojí Ukrajina, jedná se podle něj o logický krok.

Útoky bezpilotních letounů v Moskvě jsou podle Koštovala zajímavé i z hlediska budoucího vstupu Ukrajiny do NATO. „Ukrajinské aktivity – ať už se k nim dnes ukrajinská vláda hlásí, nebo ne – na ruském území mohou významně ohrozit podporu Ukrajiny ze strany některých zemí NATO nebo EU,“ sdělil diplomat.

Důvodem jsou podle něj obavy z ruské reakce. „V některých členských zemích stále přetrvává určitá obava z toho, že aktivitami na ruském území může být Moskva vyprovokována až třeba k použití jaderných zbraní,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slova o možné válce s Ruskem? Řehka nemá burcovat veřejnost, kritizoval Pavlův poradce

Z vojenského hlediska se však podle Koštovala jedná o zcela logický krok. „Pokud má Ukrajina získat zpět veškeré své území podle mezinárodně uznaných hranic, tak nevyhnutelně bude muset dojít k vojenským aktivitám i na ruském území – aby byly ruské invazní jednotky skutečně vytlačeny z Ukrajiny,“ sdělil.

Za jakých podmínek a v jakém stavu by se Ukrajina mohla stát členem NATO? A jak hodnotí armádu Kyjeva? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: