Krvelačné útoky žraloků: Surfař nepřežil, 13letá dívka se útoku predátora ubránila pěstmi

K fatálnímu útoku žraloka došlo v sobotu na východě Austrálie. Zaútočil na 46letého surfaře v blízkosti pláže. Hrůzné scéně přihlíželo několik lidí ve vlnách. Tělo muže se nyní hledá. K napadení došlo i na pobřeží americké Floridy, 13letá dívka se útoku žraloka bělavého ubránila, dravec ji však pokousal na mnoha částech těla, informují weby The Sun a The Guardian.

Víkendové surfování skončilo tragicky pro staršího muže, který se rozhodl věnovat svému koníčku na oblíbené pláži poblíž australského města Elliston. To leží asi 650 kilometrů od nejlidnatějšího města Adelaide na východě kontinentu. Surfař se pohyboval v blízkosti Walkers Rocks, jež je částí národního parku Lake Newland, když na něj zaútočil žralok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šok v dovolenkovém ráji: Ženu pokousal žralok. Pomoc nevyhledala a vrátila se do vody

Manažer místní záchranné služby Trevlyn Smith pro web The Sun uvedl, že v době napadení se nacházelo ve vodě okolo šestnácti lidí. „S největší pravděpodobností v tu chvíli plavalo v moři několik lidí. Zatím jsem se dozvěděl, že někteří z nich útok viděli na vlastní oči,“ řekl. „Předpokládám, že k tomu došlo velmi blízko břehu,“ doplnil Smith.

Policie sdělila veřejnosti, že surfař nemohl střet se žralokem přežít. Záchranná služba pro východní Austrálii nyní po tělu muže pátrá s využitím lodí a vodních skútrů tam, kde byl surfař naposledy spatřen.

K tragickému útoku došlo jen dva týdny po podobné události. Při šnorchlování byl žralokem napaden 11letý chlapec. Přivolaní záchranáři ho ošetřili přímo na místě a následně letecky přepravili do nejbližší nemocnice. V únoru smrtí skončilo napadení 16leté dívky, která si chtěla zaplavat s delfíny. Ve stejném měsíci zemřel po útoku žraloka i 59letý muž poblíž Nové Kaledonie v Tichém oceánu na východě Austrálie.

„Náhle jsem ucítila prudkou bolest“

Žralok bělohlavý zaútočil na člověka ve čtvrtek i v blízkosti floridské pláže, kterou navštívila s přáteli 13letá Ella Reedová. Ve chvíli, kdy seděla vedle kamaráda po pás ve vodě, náhle ucítila ostrou a prudkou bolest. Ella webu local10 sdělila, že žralok měl velkou sílu. „To jsem cítila asi nejvíc. Narazil mi totiž do břicha, což bylo velmi bolestivé,“ popsala napadení.

Vylíčila, že žraloka udeřila pěstí, což ho na chvíli zahnalo, hned se ale vrátil. „Nejspíš by mě nenechal na pokoji, takže jsem do něj rukama bila dál,“ řekla.

Když se jí podařilo žraloka zahnat, začala volat o pomoc svého bratra a matku. „Bylo to šílené, Ella byla od hlavy až k patě celá od krve. Ani kvůli tomu nemohla vidět, co se kolem ní děje,“ řekla po napadení její matka. „Sice se celá třásla, ale jinak se zdála klidná,“ doplnila.

Odvážná dívka se webu svěřila, že byla v šoku. „Ani jsem skoro necítila bolest, protože adrenalin byl úplně na vrcholu,“ vysvětlila. Žralok způsobil dívce rány na břiše, paži, koleni a prstech, které jí později v nemocnici zašili 19 stehy.

Pobřeží americké Floridy a pobřeží Austrálie se obecně řadí mezi oblasti s nejfrekventovanějšími případy útoku žraloka. Web The Guardian informuje, že zatímco v minulém roce nedošlo na území Floridy k žádné smrti způsobené střetem s mořským predátorem, po útocích došlo ke dvěma amputacím končetin.

Tagy: