Už tu frašku nezvládají, kritizuje vládu Kulidakis. Podle Schmarcze měl Fiala s Piráty štěstí

Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Komentátoři o odchodu Pirátů z vlády

Vláda Piráty nepotřebovala a nepotřebuje, akceschopnější ale díky jejich odchodu nebude. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Thomas Kulidakis. „Tu frašku, které říkají vláda, už hrát nezvládají,“ popsal. Komentátor Martin Schmarcz vysvětlil, proč měl premiér Petr Fiala (ODS) s Piráty velké štěstí.

Piráti ve vládě podle Schmarcze byli v podstatě omylem. „Kdyby si Petr Fiala mohl svobodně vybrat, tak by je tam nevzal. Strany pořád mají 104 poslanců, což by na většinu stačilo,“ vysvětloval komentátor. Ve vládě byli Piráti díky způsobu, kterým kabinet vznikl. „Byli součástí koalice se STAN a nebylo možné je tam nevzít, bylo by to bráno jako podraz,“ uvedl Schmarcz.

ČTĚTE TAKÉ: Kalousek s novou stranou pravici nepomůže, míní Vondra. Jako ministr financí je přeceňovaný

Spolupráce ale drhla a podle Schmarcze se v kuloárech běžně mluvilo o tom, že Piráti chtějí z vlády odejít. „Fiala měl opět štěstí, že Piráti odešli sami rok před volbami. Tak dlouho tu kampaň o tom, že oni jsou čistí a ostatní špinaví, vést nemohou. To prostě rok fungovat nebude,“ popsal komentátor. Dodal, že „premiér má na svých rukou krev toho, kdo rozbil spolupráci pěti stran“.

V nedělní Partii na CNN Prima NEWS se místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) nechal slyšet, že po odchodu Pirátů „může být vláda naopak akceschopnější“. Komentátor Thomas Kulidakis ovšem pochybuje, že k něčemu takovému dojde. „Piráty k ničemu nepotřebovala a nepotřebuje. Spíš se odhalilo ledví této vlády,“ uvedl Kulidakis.

Podle něj v Česku není politická kultura. „Jediné, čeho vláda dosáhla, je dramatický propad životní úrovně v České republice. Slibovala prosperitu a politickou kulturu. Ta tu ale není, když někdo ani nezvládne vyhodit ministra, který si to zaslouží, aniž by na něm neulpěl ošklivý odér,“ řekl komentátor.

Vláda podle něj nesplnila ani slib, že bude šetřit. „Opravdu to spíš vypadá, že to ochotnické divadlo už nedokáže ani pořádně hrát svou frašku, které říkají vláda,“ doplnil Kulidakis.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Náhlé „osekání“ náročných profesí? Jde o umělecký dojem, říká Skopeček. Havlíček zuřil

Tagy: