Odchodu Pirátů nelituji, řekl Skopeček. Čtyři z tanku utratili a snědli psa, glosoval Havlíček

Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO) v Partii (6. října 2024)

Havlíček a Skopeček hodnotili odchod Pirátů

Odchod Pirátů z vlády hodnotili v Partii na CNN Prima NEWS místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Skopeček z ODS a Karel Havlíček z hnutí ANO. Skopeček uvedl, že rezignace této frakce nelituje. Podle Havlíčka vláda hodila Piráty přes palubu po zpackané digitalizaci.

Déle než týden sledují občané České republiky první velké zemětřesení uvnitř současné vlády. Kvůli nepovedené digitalizaci stavebního řízení oznámil premiér Petr Fiala, že dnes již bývalého ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z funkce odvolá. Pro některé – včetně samotného Bartoše, který navíc končí jako předseda své strany – se jednalo o nečekaný krok.

ČTĚTE TAKÉ: Nejsem rád, že jsou Piráti z vlády, překvapil Kalousek. Promluvil o Fialovi i nové straně

Skopeček odmítl, že by to koalici zkomplikovalo další fungování. „To ani žádná velká krize nebyla. I bez Pirátů má vláda pohodlnou většinu a bude pokračovat dál. Za krizi bych to vnímal, kdyby nešlo jen o Piráty a kdyby hrozilo, že vláda nebude mít oporu ve Sněmovně,“ uvedl Skopeček v Partii.

„Pro mě Piráti nikdy nebyli blízkým politickým subjektem. Byla to strana s levicovými názory, já jejich odchodu nelituju – nepovažuji je za koherentní součást středopravicové koalice. Ideově jsem s nimi měl máloco společného. Teď může být vláda naopak akceschopnější,“ doplnil místopředseda Sněmovny.

Skopeček také v Partii odpověděl na to, jak se tváří na setrvání ministra zahraničí Jana Lipavského, který Piráty opustil, ve vládě.

„Pro mě Lipavský není nikým, bez koho bych si nedokázal vládu představit. Petr Fiala volil cestu, že pokud by odešel, tak by nastala hádka o posty. Pro každého nového ministra bude složité nastoupit a něco pozitivního doručit. Vláda si musí uvědomit, že krajské a senátní volby pro ni nedopadly ideálně. Měla by se soustředit na pár priorit,“ uvedl Skopeček.

Čtyři z tanku a snězený pes

Piráti teď míří do pozice, kde se nachází i Karel Havlíček z ANO. Ten pro současné zemětřesení ve vládě použil seriálovou metaforu.

„Sledujeme smutnou grotesku. To bylo samé: ‚Petře sem, Ivane tam.' Ivan to celé zdigitalizuje a vytáhne nás z hospodářské šlamastiky, Petr na to dohlédne. Teď je všechno jinak, Petr Ivana popraví. Je to jako Čtyři z tanku a pes, kdy psa utratili a snědli,“ glosoval Havlíček.

V Partii také nastínil, jak se frakce bude v opozici chovat. „Piráti buď popřou, co tři roky dělali, nebo budou částečně kritizovat, částečně ne. My si půjdeme svou cestou, že se na něčem shodneme, na tom nevidím nic špatného,“ uzavřel místopředseda Sněmovny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda chce změnit podmínky pro výplatu ošetřovného. Kdy na něj lidé ztratí nárok?

Tagy: