Vondra: Kalousek s novou stranou pravici nepomůže. Jako ministr financí je přeceňovaný

Alexandr Vondra byl hostem Partie.

Alexandr Vondra kritizoval úmysly Miroslava Kalouska

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v Partii kritizoval možnost, že by Miroslav Kalousek, který vystoupil z frakce TOP 09, založil vlastní stranu. Podle Vondry by to vedlo k tříštění a oslabování pravice. Europoslanec pak relativizoval i Kalouskovy úspěchy na ministerstvu financí.

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznal, že o tvorbě nové strany debatuje s řadou lidí. Zároveň ale připustil, že se případného nového projektu účastnit nebude.

ČTĚTE TAKÉ: Nejsem rád, že jsou Piráti z vlády, překvapil Kalousek. Promluvil o Fialovi i nové straně

„Není žádným tajemstvím, že je tady silná poptávka po politické síle, která by dělala kompetentní hospodářskou politiku. Pokládám téměř za jisté, že někdo přijde s nabídkou. Že o tom spousta lidí přemýšlí, že si o tom povídají – já také – je pravda,“ řekl Kalousek.

Europoslanec Alexandr Vondra v Partii jeho úmysly kritizoval. Vznik další strany na středopravicovém spektru by podle něj způsobil další rozmělnění volebních hlasů.

„Samozřejmě má na takový krok právo. Podle mě ale obecně pravici nepomůže, protože jestli se vydá cestou založit nějakou stranu, tak bude jenom ředit síly napravo. Tam to bude více propadávat, zatímco nalevo, obávám se, už to tentokrát tak jako v minulých parlamentních volbách propadávat nebude. Čili je to ředění sil a není to cesta k nějakému rychlému řešení,“ řekl Vondra v Partii.

Kalousek jako (ne)úspěšný ministr

V diskuzi také Vondra zpochybnil auru úspěšného ministra financí, kterou si Kalousek vysloužil. Zakladatel TOP 09 vedl resort během globální krize v letech 2007 až 2009, kdy svět tvrdě zasáhl kolaps amerického hypotečního trhu. Na ministerstvo se pak znovu vrátil v letech 2010 až 2013.

„Jako ministr financí je přeceňovaný. Byl ministrem financí v době velké předchozí krize. V první fázi konsolidoval velmi dobře, ale pak to zaškrtil ještě jednou. Tím pohřbil pravici na dalších osm let,“ řekl Vondra.

Kalouskovo údajné pochybení pak spojil s nástupem ANO. „Předala se moc ANO a ‚socanům', kteří zase nastartovali rozhazování. On tehdy konsolidaci přepísknul,“ uzavřel europoslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odchodu Pirátů nelituji, řekl Skopeček. Čtyři z tanku utratili a snědli psa, glosoval Havlíček

Tagy: