Náhlé „osekání“ náročných profesí? Jde o umělecký dojem, říká Skopeček. Havlíček zuřil

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO)

Jan Skopeček a Karel Havlíček v pořadu Partie diskutovali o důchodové reformě

Návrh z pera předsedů klubů TOP 09 a ODS Jana Jakoba a Marka Bendy na výrazné omezení okruhu lidí, kteří by mohli kvůli náročnosti profesí odcházet do penze předčasně? Z hlediska uměleckého dojmu by bylo lepší, kdyby byl návrh v reformě od počátku. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zdůraznil však, že předčasné důchody systém výrazně omezují. Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) kritizoval zanesení návrhu do systému ve druhém čtení deset minut před koncem schůze Sněmovny. „To je něco fakt neuvěřitelného, takhle se to nedá dělat,“ zdůraznil.

Havlíček připomněl, že poslední projednávání návrhu vládní penzijní reformy ve Sněmovně trvalo desítky hodin. „Bylo to však celkem věcné jednání, i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) měl snahu odpovídat na celou řadu věcí. A pak deset minut před ukončením bodu, násilným ukončením, vystoupí dva poslanci TOP 09 a ODS. To, co se měsíce připravovalo, úplně zbourají – a to jsou náročné profese,“ líčil Havlíček.

ČTĚTE TAKÉ: S důchody budeme rukojmími politiků, varoval Bartoň. Červenou vlajku prý nesou Husákovy děti

Odkazoval na pozměňovací návrh předsedů klubů, který byl zanesen do systému před koncem schůze a výrazně omezuje okruh lidí v náročných profesích, kteří by mohli do penze odcházet předčasně.

„Ze 400 tisíc lidí jste je zredukovali na 120 tisíc a najednou přišli s tím, že jejich počet snížíte o dalších 100 tisíc. Pozměňovací návrh přišel na poslední chvíli, bez nejmenší šance o tom diskutovat,“ rozčiloval se poslanec hnutí ANO.

O návrhu bude možné hodiny diskutovat

Skopeček s jeho výrokem ostře nesouhlasil. „Nedělejte tady iluzi, že bylo něco podáno na poslední chvíli a není možné o tom diskutovat. Čeká nás třetí čtení, kde o všech pozměňovacích návrzích, jak o vašich, tak o těch vládních, budeme moci hodiny diskutovat,“ připomněl.

„Především asi z hlediska uměleckého dojmu by podle mě bylo lepší, kdyby to bylo v návrhu od samotného počátku. Neřeknu nic jiného, na co bych se vymlouval,“ hájil návrh předsedů klubu Skopeček.

„Odchody do předčasného důchodu zatěžovaly systém takovým způsobem... Podmínky byly nastaveny tak, že se to vyplácelo i lidem, kteří by ještě mohli pracovat a u kterých určitě neplatila ta diskuze v tom smyslu, že jejich zdravotní stav jim už nedovoloval pracovat. Systém je hluboce zatížen v řádech desítek miliard,“ připomněl Skopeček. Dodal, že „úprava odchodu do předčasného důchodu je jedna z malých součástí penzijní reformy, která má zajistit, aby byl systém stabilní“.

Havlíček si však stál za svým. „Deset minut před koncem schůze přijdete, jako vládnoucí strany, dvě klíčové strany celé koalice s tím, že to (pozměňovací návrh) tam hodíte. To je fakt něco neuvěřitelného. Takhle se to nedá dělat,“ nechápal.

Dodal, že se opozice ve třetím čtení pokusí „tomuto zabránit“. „To, co díky tomu, že to tam na poslední chvíli hodili, nastalo, úplně všechno změnilo,“ doplnil Havlíček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spor o penze. Vláda se lekla a zmrzačila systém, míní Hrnčíř. Vojtek argumentoval radami úřadů

Tagy: