Už žádný rohlík s taveňákem. Havířovská nemocnice podává luxusní snídaně za stejné peníze

Nemocniční strava

Snídaně v havířovské nemocnici (zdroj: Nemocnice Havířov)

Málokdo bude nesouhlasit s důležitostí výživy během léčby, natož během hospitalizace. Na chabou nemocniční stravu si dlouhodobě stěžují jak pacienti, tak odborníci. Havířovská nemocnice se však rozhodla s nešvarem skončit a zavedla snídaně, za něž by se nemusel stydět ani nejeden tuzemský penzion. Rohlíky s taveným sýrem nahradila ovesnou kaší nebo čerstvými zeleninovými saláty.

Ovesná kaše, čerstvá rajčata, listy salátu, plátový sýr nebo olivy. A kdo má raději ovoce, může zvolit banán, jablko nebo hrušku. Na své si přijdou i milovníci celozrnného pečiva nebo vajíček uvařených natvrdo. Ne, tak nezačíná reportáž z žádného pobytu v hotelovém resortu, takhle totiž snídají pacienti hospitalizovaní v nemocnici v Havířově.

Vlnu zájmu, údivu i pochybností vyvolalo video, které na sociální sítě umístil ředitel havířovské nemocnice Norbert Schellong. „Minule nám někteří nevěřili, že snídaně nejsou z Photoshopu, že to nejde zvládnout, že to musí stát třikrá více, že to není realita,“ doprovodil Schellong asi čtyřicetisekundový klip.

Zdravé jídlo není dražší

Jenže, možná překvapivě, opak je pravdou. „Je to jednoduché. Sečtete-li náklady na jednotlivé položky takzvaných tradičních snídaní, kde máte například dva tukové rohlíky, banán kostičku másla, případně tavený sýr, dostanete se zhruba na 12 až 15 korun. Ovesná kaše, kterou nabízíme jako alternativu k talíři plného čerstvé zeleniny, včetně polevy, čerstvého ovoce a snítky máty, má nejen že lepší nutriční hodnotu, je chutnější, ale je až o polovinu levnější,“ uvedl Norbert Schellong pro CNN Prima NEWS.

Pokud pacient zvolí namísto ovesné kaše raději talíř s čerstvým salátem, nakrájeným rajčetem, paprikou, polovinou vajíčka a celozrnným čerstvým pečivem, zatíží rozpočet havířovské nemocnice zhruba stejně, jako by si dal již zmíněné rohlíky s máslem nebo „taveňákem“. „Jsme zapojeni do projektu Globopol: zdravé stravování v nemocnicích. Snažili jsme se bez navýšení nákladů zajistit pacientům celodenní vyváženou stravu,“ vysvětlil dále Schellong.

Máme tu také diabetiky

Podle něho musí jít nemocnice příkladem. „Na našem interním oddělení tvoří významné procento hospitalizací například nekompenzovaní diabetici, u kterých se předpokládá nejen dodržování léčebného režimu, ale i změna životního stylu, pohyb a hlavně zdravá výživa. Jak potom máme tyto lidi edukovat, když ani v nemocnici nedostávají stravu, kterou by měli trvale zavést i v domácím prostředí,“ položil řečnickou otázku ředitel havířovského zařízení.

Nemocnice na severovýchodě České republiky tak navázala na již dřívější projekty, když v podobném stylu zavedla také obědy a diety. „Od března budou u nás nově i večere, ve kterých se až třikrát týdně opět po letech objeví teplé polévky,“ sdělil CNN Prima NEWS Norbert Schellong.

V Havířově také zavádí program pro děti, v jehož rámci je učí zdravě mlsat. „Smyslem je děti během pobytu v nemocnici naučit, že i sladké může být zdravé. Malí pacienti se od nás dočkají například zdravé alternativy cookies bez zbytečných umělých sladidel, éček a tuku. Pokud jim v nemocnici zachutná, dostanou rodiče recept, aby v tom mohli pokračovat i doma,“ dodal Schellong.

Lepší strava také v Brně, Ostravě či Olomouci

Havířovská nemocnice už loni v červnu zavedla zdravé stravování pro novopečené maminky. Ty si mohou rovněž vybírat z čerstvého ovoce či zeleniny. A jsou z novinky nadšené. „Já jsem byla hrozně překvapená. Vůbec jsem to nečekala, že jsou tady takové výborné snídaně,“ řekla před necelým rokem CNN Prima NEWS jedna z žen.

Projekt think-tanku Globopol zaměřený na zlepšení nemocniční stravy byl zahájen už téměř před čtyřmi lety. Záštitu nad ním převzal Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc. Od té doby se do něho zapojilo několik tuzemských zdravotnických zařízení.

V roce 2020 se na Klinice plastické a estetické chirurgie ve Fakultní nemocnici u svaté Anny rozběhly snídaně v podobě bufetů. Zkušenosti s kvalitnějším stravováním mají také v již zmíněné Fakultní nemocnici v Olomouci, Ostravě nebo Léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví u Pardubic.

Tagy: