Luxus jako v hotelu. Havířovská nemocnice zavedla speciální stravování pro maminky

Stravování v Nemocnici Havířov

Havířovská porodnice boří mýty o stravování (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Také znáte léta vyprávěné historky o nemocničním čaji nebo nemastném, neslaném jídle? Havířovská nemocnice zavedla na české poměry naprosto nevídanou věc. Představte si, že novopečené maminky mají ke snídani bohatý výběr ovoce a zeleniny. Stoly tam plní nakrájené melouny nebo třeba jogurty s chia semínky. Nabídka v jiných nemocnicích v Česku se s tím nedá srovnat.

Melouny, jahody, hroznové víno, zeleninové saláty. To všechno se chystá pro novopečené maminky v havířovské nemocnici, nikoliv pro hosty několikahvězdičkového hotelu. Místní nemocnice totiž přišla se zcela netypickým způsobem stravování.

„Bylo to naším cílem, aby strava byla pestrá, nutričně vyvážená, a hlavně aby obsahovala všechno, co kojící maminky potřebují – dostatek bílkovin, vlákniny, minerálních látek, vitamínů,“ řekla pro CNN Prima NEWS vedoucí stravovacího provozu nemocnice v Havířově Pavlína Vránová.

Za stravování, které je v českých nemocnicích spíše ojedinělé, je rád i místní primář Michal Mrózek. „Strava je celkem zásadní věc, po porodu vlastně maminky potřebují rychle rehabilitovat, potřebují kojit a strava je tím základem, který je zpět postaví na nohy,“ řekl primář porodnického oddělení.

Kuchař Miroslav Staněk pak říká, že příprava trvá zhruba půl hodiny. „Paní cukrářka musí připravit to sladké. Ovoce a zeleninu je třeba pokrájet, umýt, očistit,“ vysvětluje Staněk.

Na jídlo v nemocnicích si lidé běžně stěžují

Novopečené maminky jsou z místní stravy nadšené. Takový servis v porodnici nečekaly. „Já jsem byla hrozně překvapená. Vůbec jsem to nečekala, že jsou tady takové výborné snídaně,“ nechala se slyšet jedna z žen. Přísun vitamínů nemají jen k snídani, ale po celý den. Mohou si i samy udělat například smoothie.

Na jídlo v nemocnicích si přitom mnozí pacienti napříč republikou dlouhodobě stěžují. Už bývalý ministr zdravotnictví Němeček prohlásil, že ve čtvrtině porodnic ženy dostávají jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou.

Jaké máte vy zkušenosti s nemocničním jídlem? Napište nám na naši e-mailovou adresu zpravy@iprima.cz.

Tagy: