
Pozor při výběru dodavatele energií: Většina neprošla kontrolou úřadu. Co sledovat?
Převážná většina pacientů potvrdí, že stravování není nejsilnější stránkou zdravotnictví. Nehledě na skutečnost, že se v mnoha nemocnicích kvalita stravy zlepšuje, ve většině případů nad její kvalitou lidé stále nejásají. Podle expertů na výživu je problém nejen ve složitých dietních plánech, ale také v rozpočtu, který jednotlivá zařízení na jídla mají.
Konec instantních směsí a polotovarů ve školních jídelnách. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) mají projít obědy od nového školního roku velkou změnou. Obsahovat by měly například méně soli a v rámci celých menu i méně mléka a slazených nápojů. Podle odborníků byla změna na čase. Dodnes se totiž školní stravování řídí 30 let starými normami.
Obezita často vzniká tak, že lidé nejedí z hladu, ale v důsledku jiných podnětů, aniž by si to uvědomovali. A to nejen ze stresu, ale aby si třeba navodili pocit pohody. Jenže důsledkem často jsou vážné zdravotní problémy. Lékaři ovšem často považují obézní pacienty za nezodpovědné, protože jejich hmotnost komplikuje léčení. Ti na to reagují dalším přejídáním, takže vzniká začarovaný kruh. Jak je možné se z něj dostat, na to CNN Prima NEWS zeptala Ivy Málkové, psycholožky zaměřující se na obezitu. Rozhovor publikujeme u příležitosti Světového dne obezity, který připadá na 4. března.
Málokdo bude nesouhlasit s důležitostí výživy během léčby, natož během hospitalizace. Na chabou nemocniční stravu si dlouhodobě stěžují jak pacienti, tak odborníci. Havířovská nemocnice se však rozhodla s nešvarem skončit a zavedla snídaně, za něž by se nemusel stydět ani nejeden tuzemský penzion. Rohlíky s taveným sýrem nahradila ovesnou kaší nebo čerstvými zeleninovými saláty.
Nároky na životosprávu profesionálních hráčů jsou čím dál tím větší. A konkrétně v nejlepší fotbalové lize na světě Premier League se šíří zajímavý trend. Čerstvě jmenovaní trenéři Antonio Conte a Steven Gerrard zařadili kečup na seznam věcí, které by fotbalisté neměli konzumovat.
Scénka z letošního fotbalového Eura se stala legendární. Cristiano Ronaldo na tiskové konferenci odklidil před ním stojící lahve Coca-Coly a na jejich místo dosadil neperlivou vodu. Jasně ukázal, co lidé mají a nemají pít, aby udělali dobře svému tělu. Tyto moresy si portugalská hvězda přenesla i do staronového působiště – Manchesteru United. Spoluhráči v přítomnosti Ronalda rázem potlačují své „mlsné já“.
V uplynulém roce téměř třetina dospělých Čechů přibrala. Ručička na váze se posunula směrem dopředu i u mnoha dětí, které ztratily kroužky, pravidelný školní režim a trávily více času doma. Lidé omezili pohyb a zvýšili energetický přísun včetně alkoholických nápojů. Jak zhubnout nabraná kila a hlavně jak si váhu udržet? Redakce CNN Prima NEWS se na to zeptala odborníků z pacientské organizace STOBklub, která pomáhá lidem s nadváhou a obezitou.
Vegetariánská a pescateriánská strava údajně významně snižují riziko středně těžkého a těžkého průběhu onemocnění COVID-19. U vegetariánské stravy se má jednat až o 73 procent, u pescateriánské (vegetariánská strava doplněná rybami a mořskými plody) o 59 procent nižší riziko oproti lidem, kteří jedí maso. Informoval o tom web Daily Mail.
Diabetes Day vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO) již od roku 1991 a tento den připadá na 14. listopadu. Cílem je poukázat na to, že v Česku se léčí s cukrovkou téměř milion lidí a mnoho dalších ani netuší, že toto onemocnění má. Podle odborníků z Mezinárodní diabetologické federace bude lidí s cukrovkou přibývat a v roce 2045 může být ve světě až 629 milionů lidí s tímto onemocněním. Mezi diabetiky je také řada dětí. Nemoc se nevyhýbá ani těm nejmenším.
Strava je důležitým tématem nejen během probíhající koronavirové epidemie. Jak se správně stravovat, abychom co nejvíce posílili imunitu a předešli tak respiračním onemocněním nebo zmírnili jejich příznaky, poradila lékařka, fitness instruktorka a lektorka Marie Skalská.
Poprvé oblékl na své – ve fotbalovém světě abnormálně – vyrýsované tělo seniorský reprezentační dres Španělska. Po bezbrankovém debutu s Portugalskem se křídelník Adama Traoré rozpovídal o tom, jak se mu povedlo nabrat kila muskulatury. Zvedáním těžkých vah v posilovně? Nikoliv. Čtyřiadvacetiletý hráč, jehož rodina pochází z afrického Mali, „jen poslouchá“ vlastní tělo.
Co pomůže, aby byl náš organizmus odolnější vůči bacilům (nejen) během sychravého počasí?