Vegetariáni mají výrazně nižší riziko těžkého průběhu covidu. Vědci dumají nad příčinou

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Vegetariánská a pescateriánská strava údajně významně snižují riziko středně těžkého a těžkého průběhu onemocnění COVID-19. U vegetariánské stravy se má jednat až o 73 procent, u pescateriánské (vegetariánská strava doplněná rybami a mořskými plody) o 59 procent nižší riziko oproti lidem, kteří jedí maso. Informoval o tom web Daily Mail.
Již předchozí studie ukázaly souvislost mezi stravou a závažností infekce COVID-19, což se vědci rozhodli v rámci nového výzkumu dále prověřit.
Tým vědců z americké zdravotnické školy Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v Baltimoru se v rámci své studie zaměřil na stravovací návyky a závažnost průběhu covidu u 2 884 lékařů a sester z „první linie“, kteří byli viru vystaveni od července do září 2020. Šlo o zdravotníky pracující ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Velké Británii a USA.
Vyhýbání se masu snižuje riziko vážného průběhu COVID-19
Studie vycházející ze stravování, anamnézy (soubor údajů o prodělaných nemocech pacienta) a incidence COVID-19 zohledňující navíc věk, etnický původ nebo faktory životního stylu, jako jsou kouření nebo úroveň fyzické aktivity, odhalila pozoruhodnou souvislost mezi vyhýbání se masu a snížením rizika závažného průběhu covidu.
Čtěte také

Vědci zjistili, že u účastníků průzkumu vyhýbajících se masu existovala významně nižší pravděpodobnost rozvoje těžkého průběhu COVID-19, a to o 73 procent u vegetariánské a 59 procent u pescateriánské stravy.
Protože informace poskytovali účastníci studie a mohou tedy být v mnoha případech subjektivní, vědci nemohou závěr studie jednoznačně potvrdit. Předpokládají nicméně, že odolnost vůči koronaviru může být způsobena zvýšeným obsahem vitamínů, živin a minerálů v rostlinné stravě, protože jsou životně důležité pro zdravý imunitní systém.
Kvalitní strava je důležitá pro imunitní reakci
„Naše výsledky naznačují, že zdravá strava bohatá na potraviny s vysokým obsahem živin může být považována za ochranu před závažným průběhem COVID-19,“ informovali vědci o závěrech své práce.
„Trendy v této studii jsou omezeny jejím rozsahem, proto je v interpretaci nálezů nutná opatrnost,“ uvedl zástupce pracovní skupiny NNEdPro Nutrition and COVID-19 Shane McAuliffe. „Nicméně vysoce kvalitní strava je důležitá pro zajištění adekvátní imunitní reakce, která může zase ovlivnit náchylnost k infekci a její závažnost,“ dodal.
Čtěte také


Maláčová vpálila Černochové tlumočníka i skleničku. Nechutné, jste ostuda, opáčila ministryně

Covid se probudil, vidíme obrovský nárůst, tvrdí Prymula. Ve světě dominuje nová varianta

Překvapivý finiš STAN a našlápnutí Motoristů. Sochor popsal i šance na prohru ANO

Covid nikam nezmizel, připomínají lékaři. Nakažených znovu přibývá, kdy je nutné zpozornět?

PROFIL Zbyňka Stanjury: Pravá ruka Fialy a opavský rodák, který se postaví Babišovi

Původ koronaviru stále není jasný, připustila WHO. Čína dodnes nesdílela důležité informace

Stačilo! slibuje zrušit církevní sňatky. Je to Gottwaldův program, běsní Výborný

KOMENTÁŘ: Vrchol pokrytectví Spolu. Covidové útoky na ANO a tisíce mrtvých jsou totálně mimo

Prezident Pavel: Konflikt v Gaze už nelze ospravedlnit snahou osvobodit rukojmí