Užijte si podzim plnými doušky a ochutnejte ta nejlepší jablka roku

Podzim nejsou pouze dožínky, zvěřinové hody a oslava vína, ale také slavnosti jablek. Vždyť právě jablka patří k tomu nejtradičnějšímu českému ovoci. Pokud tedy máte rádi jablka i farmářské trhy, myslíme si, že byste Slavnosti jablek rozhodně měli navštívit.

Slavnosti jablek patří k Česku

Slavnosti jablek – nebo také jablečné slavnosti – jsou tradiční podzimní slavnosti, kde se pěstitelé ze všech koutů země chlubí svými výpěstky. Slavnosti jablek se totiž snaží o propagaci sadařství, ovocnářství a zemědělství. Jde o jedinečné propojení slavností, farmářských trhů i tradičních řemesel.

Vidět tu tak můžete i to, co jste ještě neviděli. A co více, nejde pouze o výstavu, jablka si můžete nejen prohlédnout, ale i ochutnat a také koupit. Nutno také říct, že Slavnosti jablek nejsou pouze o jablkách jako takových, ochutnat tu můžete i jiné jablečné dobroty, napít se můžete různých nápojů z jablek a velmi často tu natrefíte i na pochoutky z medu. Celou akci doprovází řemeslné trhy a nechybí zde ani různé ukázky ze škol nebo řemesel. Součástí je rovněž i zajímavý kulturní program. Slavnosti jablek jsou obvykle rodinně laděné.

Kam na Slavnosti jablek vyrazit?

Slavnosti jablek se konají tradičně od počátku září až do konce října na různých místech Česka. Některé tedy již nestihnete, ale na některé stále ještě můžete vyrazit.

A to třeba na 19. ročník Slavností jablek, který se bude konat na návrší nad Bezdružicemi, odkud budete mít krásný výhled na vrch Krasíkov, Hradišťský vrch i zámek Bezdružice. Akce se koná 2. 10. 2021 a těšit se můžete nejen na jablečné dobroty, ale třeba také na Jablkoň a pro děti si místní nachystali loutkové divadlo, tvůrčí dílny, flašinet a ve tři hodiny odpoledne se tu potom koná i drakiáda.

Lázeňský festival jablek se v Mariánských lázních koná 10. 10. 2021 již podesáté a i zde se můžete těšit na jarmark místních výrobců a řemeslníků a prezentaci regionálních odrůd ovoce a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací. Celá akce se koná na Kolonádě a zpestří ji tvůrčí dílny pro děti i dospělé a chybět nebude ani hudební produkce. Celý festival bude probíhat od 10 do 17 hodin.

Podobné slavnosti probíhají 2. 10. 2021 i na zámku v Krásném Dvoře, kde návštěvníky zvou na 10. ročník Jablečných dnů, na nichž proběhne nejen jarmark a prezentace jablek, ale i soutěž o to nejkrásnější jablíčko a nejkrásnější jablečný stánek.

Na zámeckém nádvoří se můžete pobavit s akrobaty Cirkusu TeTy a Žongléros. Poslechnout si můžete hudební produkci Ireny Budweiserové a Filipa Richieho. Podívat se můžete i na taneční vystoupení. V zámecké zahradě pak zahraje Divadélko Koloběžka. Chybět nebudou koně, lanové překážky a workshopy. Akci můžete spojit i s prohlídkou zámeckých interiérů.

23. 10. 2021 se od 9 hodin budou v Chelčicích konat tradiční Slavnosti plodů. Tedy venkovský jarmark, jehož součástí budou i soutěže o jablko roku, nejlepší pekařský a cukrářský výrobek i o nejlepší slivovici nebo ovocný destilát. Na akci vystoupí děti z místních škol a školek. Hudební doprovod zajistí Maxim Turbulenc, Pozor vizita, Uriah Heep revival a Seven’s unplugged. Pestrý program je završen večer taneční zábavou.

Tagy: