Úzkost, stud i pomočování. Znalec popsal následky dětí, které Jan R. brutálně znásilnil

Trauma na celý život. Děti, podle obžaloby znásilněné sexuálním predátorem Janem R., si s sebou podle znalce ponesou řadu následků. Ve čtvrtek je popsal ve své výpovědi před soudem, který by už příští týden měl vynést verdikt.

„Vnímáme výrazný dopad do psychického zdraví všech posuzovaných dětí,“ uvedl soudní znalec z oboru psychologie Štěpán Vymětal, který spolu se svou kolegyní psychiatričkou vypracoval posudek na šest ze sedmi dětí, které měl Jan R. znásilnit. Podle obžaloby přitom používal ty nejtvrdší sexuální praktiky včetně análního sexu. Dětem bylo od 4 do 12 let.

Podle znalce čtyři z šesti jím posuzovaných dětí trpí posttraumatickým syndromem, u dalších dvou je možné, že se u nich problémy teprve objeví. Zejména ty nejmenší teprve časem mohou pochopit, co se s nimi dělo, a dají si dohromady všechny souvislosti. Může to přijít při hodinách sexuální výchovy nebo třeba až při první sexuální zkušenosti v dospívání. Výčet potíží, které mají zneužité děti už dnes, byl velmi dlouhý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další sexuální predátor z řad pedagogů. Bývalý učitel z Krupky měl zneužít čtyři studentky

„Poruchy spánku, flashbacky během bdělého stavu, takzvané vtíravé neodbytné vzpomínky na událost, výkyvy nálad, zvýšená úzkost a depresivita, zvýšený strach a obavy, pocity studu, pocit odlišnosti od druhých, poruchy chování jako forma volání o pomoc,“ jmenoval před soudem Vymětal. U některých dětí se vrátilo pomočování, jiné mají potíže se soustředěním a zhoršily se ve škole.

Podle znalce minimálně u některých dětí existuje šance, že se s prožitým traumatem srovnají, bude ale hodně záležet na podpoře rodiny a blízkého okolí, a také na potřebné terapii.

Zneužité děti byly podle Vymětala zvlášť zranitelné, protože většina z nich pocházela z nefunkčních rodin. To mohl být podle něj i důvod, proč se děti se zneužitím nesvěřily rodičům, přestože některé byly terčem sexuálních útoků opakovaně. Jeden z rodičů dokonce před soudem přiznal, že dcera doma řekla, že ji Jan R. osahával, ale že jí nevěřili.

Jako rodič jsem selhal

„Měla v té době hodně problémů, lhala, vymýšlela si. Zeptali jsme se ho, i jeho manželky – popřeli to, takže jsme to nechali být. V tom jsem jako rodič selhal,“ uvedl před soudem otec nejstarší znásilněné dívky, které v té době bylo dvanáct let. Jan R. podle obžaloby znásilnil i tři další její sourozence.

Soud ve čtvrtek ukončil fázi dokazování. Verdikt zazní v úterý 4. dubna. Janu R. hrozí až šestnáct let vězení. Kauza odstartovala loni na začátku dubna, kdy Jana R. zadržela policie. V té době už rok se svou manželkou provozoval spolek Děti ráje železnice. Pořádal tábory a kroužky pro děti, nabízeli i hlídání dětí.

V minulosti byl dvakrát odsouzený za znásilnění dítěte, v založení spolku mu ale zákony nijak nebránily. Podle obžaloby v letech 2021 a 2022 znásilnil celkem sedm dětí, šest dívek a jednoho chlapce. Ty se účastnily akcí spolku. Některé z nich pocházely z okruhu jeho blízkých.

Policii znásilnění oznámila maminka sedmileté holčičky, která se doma svěřila, že ji Jan R. znásilnil v průběhu jarního tábora. Následně policie odhalila dalších šest obětí, hlavním důkazem byly videa a fotografie v mobilním telefonu Jana R.

Tagy: