Zesnulé Anetce ze Skutče splní přání stovky motorkářů. V 18 letech zemřela cestou do školy

Čerstvě plnoletá řidička neustála jízdu na motorce, když auto před ní v křižovatce přibržďovalo.

Byli byste ochotni přijet, ať naposledy uslyší zvuk, který tak milovala? S touto výzvou se obrátil otec osmnáctileté Anety na motorkáře z celého Česka. Dívka zahynula na konci května cestou ze školy, narazila do vozidla a následně do dodávky v opačném směru. Na místě svým zraněním podlehla. Nyní se do města Skuteč sjedou stovky motorkářů, možná tisícovka, aby uctili její památku.

„Mám na vás všechny velkou prosbu. Včera u Podlažic zahynula moje dcera, strašně mezi nás chtěla patřit. Ve čtvrtek nebo v pátek bude mít termín pohřbu, ve Skutči. Byli byste ochotní, kdo to aspoň nemá daleko, tam přijet, ať naposledy uslyší zvuk, který tak milovala?“ uvedl ve své facebookové výzvě zdrcený otec osmnáctileté Anety.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivá nehoda u Zlatých Moravců: Motorkář narazil do auta, se zlomenou rukou oživoval manželku

Okamžitě se strhla vlna solidarity s jasnými vzkazy: Ano, přijedeme. Do pětitisícového města na Chrudimsku by se podle informací Deníku.cz. mělo sjet zhruba tisíc motorkářů. Oficiálně mají organizátoři spanilé jízdy nahlášeno asi 500 strojů. Některé nepotvrzené zdroje hovoří dokonce až o třech tisících strojů, které by obcí měly projet.

Spanilá jízda vyrazí z Chrudimi

Vzhledem k tomu, jak je město malé, takový příliv motorkářů by mohl místo naprosto ochromit. Chystají se proto patřičná omezení. Centrum města bude zavřené a ulice se změní v jednosměrky. „Motorkářům jsme vyhradili shromaždiště v areálu před koupalištěm, kde je zpevněná plocha. Tam budou mít od cateringu pohoštění a město do prostoru umístí odpadkové kontejnery, aby nevznikl velký nepořádek. Vše ladíme tak, abychom to dobře zabezpečili,“ sdělil pro Deník.cz skutečský starosta Jaroslav Hetfleiš.

Z Chrudimi v pátek brzy dopoledne pojede spanilá jízda kolem místa tragédie, kde se na počest Anety zatroubí. Následně kolona dojede až ke smuteční síni. „Parkování motorek bude na přilehlých parkovištích a ulicích, kde budou organizátoři v označených vestách směřovat kde parkovat, proto prosím respektujte jejich pokyny,“ uvádí Motoparta Chrudim, která pomáhá s organizací.

Smuteční síň pojme zhruba dvě stě lidí. Vzhledem k očekávanému počtu několika stovek přítomných se zvažovala i instalace plátna na budově. „Samozřejmě to stojí za zamyšlení, ale myslím si, že to nebudeme schopni realizovat. Nahrává tomu i avizované velmi špatné počasí s deštěm a bouřkami. Každopádně ale budeme vysílat přenos on-line, kameru ve smuteční síni vzadu máme – zabírá rakev a řečníka,“ dodal pro Deník.cz Josef Cemper, majitel skutečského pohřebního ústavu.

Díky tomu se v pátek od 11. hodin budou moci rozloučit s Anetkou i lidé, kteří zůstanou před smuteční síní, budou v práci nebo doma.

Náraz ji odmrštil

Smrtelná nehoda se stala ve středu 31. května ve tři hodiny odpoledne na křižovatce u Hroubovic na Chrudimsku. „Mladá řidička jela ve směru na Skuteč od Podlažic, auto před ní přibrzdilo a ona do něj narazila. Ten náraz ji následně odmrštil na protijedoucí dodávku. Svědci se ženu pokusili oživovat. I přes poskytnutou první pomoc ale na místě zemřela,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Markéta Janovská.

Bližší okolnosti nehody vyšetřovali policisté. Silnice byla několik hodin zcela uzavřená. Z možných příčin nehody nešlo vyloučit nepozornost, nepřizpůsobení jízdy ani nedodržení bezpečné vzdálenosti.

Tagy: